Насловна Друштво Колашин: Ријека у центру града пуна смећа

Колашин: Ријека у центру града пуна смећа

0
ПОДИЈЕЛИ

Различите врсте отпада у ријеци Свињачи , која протиче свега стотињак метара од центра града нијесу неуобичајен призор већ годинама. Бројни апели НВО сектора нијесу дали резултат, нити унаприједили еколошку свијест мјештана из околних насеља, који умјесто у контејнере смеће бацају у ријеку.

0021a70067a38ddf7349b8129ea2084f

На фотографијама које је прије неколико дана направио читалац “Вијести” види се како у води плутају и флаше од инфузионог раствора. У колашинском Дому здравља нијесу знали да кажу како се та врста медицинског отпада нашла у води, а директорица Драгица Поповић каже да флаше никако није могао у ријеку бацити неко из те установе.

“Одговорно тврдим да та врста отпада у воду није доспјела из колашинског Дома здравља. Имамо контејнер предвиђен за ту намјену, који је закључан и који једном мјесечно празне из предузећа “Еко медика”. О свему томе посједујем уредну документацију из које се види и колика је количина и када је контејнер пражњен. Кључ од контејнера је код наше раднице. Искључена је свака могућност да се медицински отпад из ове установе било гдје друго одлаже”, каже Поповић. Она није искључила могућност да је флаше у Свињачу бацио неко од пацијената који су терапију примали код својих кућа.

Бацање свих врста смећа у Свињачу, на чијим обалама је неколико приградских насеља ствара муке и колашинском “Комуналном” предузећу. Из тог предузећа минулих година су неколико пута апеловали на мјештане да одлажу отпад у контејнерима, којих је, како тврде, у том дијелу града довољно.

“У контролу тог проблема свакако би требало да се укључи и Комунална полиција. То је дугогодишњи проблем и не умањује га ни то што је довољан број контејнера постављени у тим насељима. Недопустиво је да се медицински отпад нађе у ријеци, али је сада врло тешко утврдити ко га је бацио”, рекао је Стојан Булатовић.

Према Булатовићевим ријечима, иако предузеће на чијем је челу, има обавезу да одржава и корита ријека , због висине водостаја, то би у ово доба године захтијевало свакодневне активности. Колашински еколози су неколико пута до сада, у сарадњи са надлежним установама, али и страним волонтерима чистили корито Свињаче.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here