Насловна Друштво Колашин: 11 запослених у Центру за културу штрајкују глађу

Колашин: 11 запослених у Центру за културу штрајкују глађу

0
ПОДИЈЕЛИ

Чланови штрајкачког одбора, њих једнаесторо, започели су јутрос штрајк глађу који ће, како је казала предсједница Тијана Ђиновић, трајати до испуњења захтјева – исплате 14 плата радницима локалне управе и службе заштите и 18 плата запосленима у Центру за културу.centar za kulturu kolasin

„Након 37 дана штрајка нијесу направљени никакви помаци и морали смо да на овај начин опоменемо нечију свијест и нечију савјест. Једино смо имали разумијевање од стране министарке рада Зорице Ковачвевић која испунила обећање и уплатиа радницима краткорочну помоћ од 100 еура.Бићемо истрајни у захтјевима, 24 сата ћемо бити пред вратима предсједнице.Штрајк смо пријавили полицији и хитној помоћи.Страх нас је да не будемо имали проблема са предсједницом Општине Жељком Вуксановић јер се ти проблеми најављују“, казала је она.

Васко Булатовић, предсједник синдиката Центра за културу тврди да Вуксановић, не жели да ријеши проблеме, већ, како је казао, продубљује кризу.

Он је новинарима казао да је „Вуксановић покушала да запослене окрене против Владе“.

„Али ми знамо да гдје је кривица.За девет мјесеци није ништа урадила позитивно, као да су отворени логори у Спомен Дому, Центру за културу, код ватрогасаца.Није било разумијевања да се прихвати да се проблме рјешава постепено, да се деблокира рачун и обезбиједе средства за дио зарада.Ништа није прихваћено тако да апелујемо на Владу да преузме одговорност“, рекао је он.

Из штрајкачког одбора су сигурни да ће имати подршку радника на штрајк гладју су се одлучили, тврде, и они који имају срчане проблеме и диабетес.

Међутим, Вуксановић је казала да јој је жао што су радници, чије је незадовољство оправдано, дозволили да их злооупотребљавају неколицина из штрајкачког одбора.

„Жао ми је због стања које смо затекли у општини и упркос свим напорима нијесмо успјели да одблокирамо рачун буџета који је 5 година у блокади и тако створимо услове за исплату зарада. Учинили смо све што је у нашој могућности и сада чекамо да државна власт испуни свој дио обавеза.Паралено са нашим напорима, дешава се опструкција од стране оних који су општину и раднике довели у овакву ситуацију- рекла је она подсјећајућу да да је штрајкачки одбор „лобирао код неких посланика да се не усвоји ребаланс буџета и створе услови за исплату зарада“.

Како тврди Вуксановић тим гестом штрајкачки одбор је показао „да се бори да радници које представљају не добију зараде“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here