Насловна Друштво Кока-кола и Пепси затварају фабрике у Русији

Кока-кола и Пепси затварају фабрике у Русији

0
ПОДИЈЕЛИ

Компанија Пепсико (PepsiCO) ће у јуну затвортити фабрику за производњу сокова у Раменском у Подмосковљу, док њен главни ривал Кока-кола затвара фабрику у Њижњем Новгороду.

koka-kola-reuters_f

Како је агенцији Тас рекла менаџер за комуникације Кока кола Хеленик Јевгенија Могилева, данас је обустављена производња на две линије и производња се сели из Њижњег Новгорода на пет других локација. Она је потврдила да те две производне линије представљају целокупан капацитет те фабрике.

Пепсико, како јавља Интефакс, затвара фабрику Вим Бил Дан напици у циљу оптимизације производних капацитета компаније и обезбеђења њеног даљег одрживог развоја на тржишту сокова. Од јуна 2015. године, производња сокова ће бити концентрисана у фабрици Лебеђанскиј у Липецкој области, саопштила је компанија, а преноси Интерфакс.

Радници који буду погођени том одлуком биће премештени у друга предузећа компаније, а остали ће добити одговарајућу отпремнину и помоћ при запошљавању, обећала је компанија.

Раније је објављено да је у 2014. години Пепсико први пут имала смањене прихода на руском тржишту услед девалвације рубље. Нето приходи компаније у Русији пали су 10 одсто, на 4,41 милијарду долара, са 4,9 милијарди прошле године. Вредност дугорочних актива смањена је 43 одсто, на 4,52 милијарде долара, са 7,9 милијарди годину дана раније.

Пепсико је такође саопштила о незнатном паду продаје напитака на руском тржишту.

Укупни приходе Пепсико прошле године су повећани 0,4 одсто, на 66,68 милијарди долара. На руском тржишту је остварено око седам одсто укупних прихода компаније.

Агенција Тас је раније објавила да је раст продаје производа бренда „кока-кола“ у Русији у 2014. години успорен на један одсто, са пет одсто у 2013. години.

Кока-кола је у свом извештају навела да је негативан утицај на продају имао пад прихода становништва, „сложена геополитичка ситуација и укупни макроекономски трендови.

Кока-кола Хеленик послује у 28 земаља света и водећа је компанија за производњу пића у Европи.

У Русији има 12 фабрика у којима се производ 12,5 милиона литара напитака дневно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here