Насловна Издвојено Којекуде

Којекуде

15
ПОДИЈЕЛИ

У тексту о томе како сам добио спомен-плочицу у хотелу „Касина“, утврдили само да је легитимно употријебити термин Теразијски Бокељ. Као такав, сваки пут када се возим Београдом питам таксисте има ли посла, и да ли ће им преостати за летовање. Да, престоничким акцентима на савршеној екавици питам хоће ли преостати за летовање, јер ме занима наставак приче…

Занимљиво је да већина у наставку каже да ће некако ипак смоћи, и да однедавно пословично одлазе у Грчку јер Црну Гору више не доживљавају као природну дестинацију. Црногорци су скупи и негостољубиви – отприлике тако каже глас народа. Глас владајуће псеудо-елите пак, рекао бих, поприлично је одрођен: космополите из Круга двојке више познају Берлин-Брисел-Вашингтон од југа Србије који им је terra incognita.

С обзиром да колумна Светионик у београдског „Недељнику“ постоји од 27. децембра 2012, можда није згорег поновити већим словима (иако то све вријеме пише малим), како програмски формат Светионика јесте да бљеска с управо бококоторске нулте надморске, с једине географије на свијету на којој наш народ и даље живи уз море. Босански Срби, Срби у Хрватској, војвођански Срби, Срби на Косову, и Срби у Црној Гори и на Приморју – нису никаква егзотика. Него људи који живе по својим енклавама, и крсте се загледани у оно што из дана у дан чини шјор Александар Вучић.

Мало је овдје простора за доказивање тезе по којој количина проблема превазилази моћ сваке власти да их ријеши, али ово што потписује, на што пристаје, и на колико нас дуго задужује… не бих рекао да је примјер понашања једног домаћина, него ће прије бити да је примјер човјека који се плаши да би ако скрене с пута заиста могао да открије оружје у Јајинцима.

Све је више оних који опажају учестале лабијалне гримасе српског премијера, његову осионост у медијским наступима и у Парламенту, а снисходљивост када прстима подражава вагинални емотикон Ангеле Меркел или се, онако висок, унижава до висине маковог зрна, у погрешном тренутку дотакнут моралном и политичком величином Била Клинтона.

Туристичка организација, путоказ (Фото: Н. М.)
Туристичка организација, путоказ (Фото: Н. М.)

Како је уопште допустиво очигледно супервизирано пријатељство Александра Вучића и Мила Ђукановића? Како је могуће да, званично, Србија и Црна Гора никад нису биле у бољим односима (sic!), а врапци на грани у хору с београдским таксистима и њиховим муштеријама казују како Црну Гору са све Боком Которском не виде више као природну дестинацију.

Авај. И ми егзотични Срби приморци, и они рубни око Врања или Суботице, и они окружени Хрватима, и они по енклавама на Косову… осјећамо да су омче око наших вратове све затегнутије – што Београд упорно одбија да види. Шта вриједи златном Живојину Ракочевићу, Црногорцу, директору Дома културе у Грачаници – који познаје (невјерне Томе нека провјере) сваког косметског Србина „у главу“ – то што га с времена на вријеме телефоном позове Оливера Ковачевић еда би чула „пресјек стања“ и боље се спремила за емисију?

Ко од новинара смије да пита премијера Вучића смије ли се земља продати у 2017. г?

Лично ми се у брк – мислећи да прича с Црногорцем по дефолту – један белгијски бизнисмен хвалио минулог љета како је у „глупој Србији“ по багателној цијени купио (?) 15.000 хектара обрадиве земље, од врсте за коју је Павић још писао „да би жива човека родила“. Тај је Белгијанац купио и добар комад Добре луке, увале на полуострву Луштица. Није урбанизовано, каже, али ће бити када стасају моји синови. Мислио сам: Браво ти га браво.

Ми власници земље а беземљаши, програмирани за одстрел, периодично – јављамо се. Којекуде, бљескамо с географија на којима наш народ још увијек живи.

15 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  I onda smo bili skupi, skuplje zivota i obraza, kad smo Srbima bili!
  I gostoljubivi bili … mjere nema.
  Danas smo jeftini Malovicu, na rasprodaju prijatelju, sav nam je zavicaj na black friday, domovina na (po)nizenje i akciju!
  Jeftini a skupi … I Srbima negostoljubivi.
  Otkad ga procerali iz sebe, snizeni …
  Na najmanju mjeru svedeni!

  p.s. Kao i uvjek slovesna ti i beharna misao, cista, izbistrila na promajnoj zalivskoj ariji.
  Uzivaj, kako i mi uzivamo u tvojim slovima.

 2. 0
  0

  ”Све је више оних који опажају учестале лабијалне гримасе српског премијера, његову осионост у медијским наступима и у Парламенту, а снисходљивост када прстима подражава вагинални емотикон Ангеле Меркел или се, онако висок, унижава до висине маковог зрна, у погрешном тренутку дотакнут моралном и политичком величином Била Клинтона”!!! Генијални кроки Александра Вучића, алијас Аљек Муслиуја от татка Фахрија.

 3. 0
  0

  Sada ni Vucuc ne valja? Kao sto ne valja ni to sto zvanicna Srbija ne pljuje po zvanicnoj Crnoj Gori? Opet koristite vas spisateljski talenat za promociju najnizeg klerofasizma i rasizma? No nijeste vi to izmislili. Bilo je i prije vas vama slicnih. Bice i poslije. Zlo je konstanta.

 4. 0
  0

  Diplomiralo, a nista naucilo nije!
  Sad nam ni Vucic ne valja!?
  Vala pravo zbori diplomirano, sram da nas bude!
  Stoput bude, kako nam ni Vucko ne valja, koji, pazi sad, ne bilo koju nego bas “ zvanicnu “ Crnu Goru ne pljuje!?
  Jel’?
  A sto bi bilo da pljuje nezvanicnu Crnu Goru, koja je jedina Crna Gora?
  Sto bi onda bilo?
  I onda bi valjda zlo, pazi te erudicije, bilo konstanta!?
  Bi, ili ne bi?

 5. 0
  0

  Iako sam rođen u Crnoj Gori,nikada u njoj,osim tih prvih osam mjeseci nisam živio.
  Igrom slučaja ostalo mi od pra,pra,pra,…..djeda Srbina nešto zemlje,pa se shodno tome danas na žalost nekih Montenegrina osjećam svoj na svome!

 6. 0
  0

  Od kad su to Malovici bokelji, nesto mi nije poznato…Gospodinu bi bilo bolje da se posveti prozi i knjigama u cemu nije los, jos kad bi izbacio dnevnopoliticki nacionalizam i perfidno srbovanje iz istih…

 7. 0
  0

  Eeee, kako je perfidno srbovanje nesto najgore!?
  Zna ovi dukljeski viking.
  Zalutalo u identitetu.
  Uslo u sumu dukljesku, ne zna da izidje.
  Zarobljeno!!!

  • 0
   0

   Ne bojim se ja strasne sume dukljeske i latinskih aveti dok je presvijetle ruke Djikanove posvecene da je lasno prigrlim za spas sebe i otacastva!

 8. 0
  0

  @Ragnar

  Ја мислим да је г. Маловић већ говорио о томе: Маловићи су се у Боку доселили из села Дужи у Старој Херцеговини, у 17. веку, ако се не варам.

  • 0
   0

   Jedine za koje znam su Malovici sa sjevera CG, no nije bitno, dosli su i neka su, lijepo je i privilegija zivjeti u zalivu. Otkud njemu ekskluzivno pravo da je svojata i sebe prikazuje jedinim autenticnim? U Boki je sklad i tolerancija na nivou, tako treba i da ostane a on bas i ne doprinosi tome..Pozdrav Dujovicu, moram da radim, danas nemam vremena za pisanije

 9. 0
  0

  Поздрав и с моје стране, увек је лепо чути да Црногорци раде:)

  Смрт лошим вицевима о Црногорцима!

  • 0
   0

   Nije bas da su ti vicevi neistiniti, a i braca Srbi su tu blizu…gdje ima dima ima i vatre, tu smo gdje smo i to smo sto smo, uz zelju za napredak, pozdrav

 10. 0
  0

  Povlacim rijec!
  Mozda je Ragnar Crnogorac, kako to nije sto i dukljesa!
  Nas brat Crnogorac, sa kojima imamo bratsku identitetsku nerazumicu, koja je logicna i normalna, spram komplikovanog dvojnog nacionalnog identiteta Srba iz Crne gore!
  … Kako Crnogorac sustinski opisuje lokaliza ijsku poziciju i karakter …etc.
  Sto za ovu priliku nije od znacaja.
  U svakom slucaju Crnogorci su nama Srbima najblizi, rodjeni brat!
  Montenegrini i dukljese!?
  To je nesto …

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here