Насловна Политика Коен: Америка разматра замјену за Порошенка

Коен: Америка разматра замјену за Порошенка

1
ПОДИЈЕЛИ

Политичка клима у Украјини и ситуација у Дебаљцеву, као и имплементација Минског мировног споразума изузетно су нестабилни и указују да украјински председник Петро Порошенко није у потпуности под контролом Кијева, каже угледни амерички историчар Стивен Коен.

porosenko

 

„Порошенко није снажан лидер који је у стању да реализује сопствену стратегију“, казао је Коен у емисији америчког писца и радијског водитеља Џона Батчелора.

Према његовим ријечима, Порошенко је у многим кључним питањима приморан да се оријентише ка мишљењима других, како у земљи, тако и у и иностранству.
„Ситуација у Дебаљцеву и преговори ’Нормандијске четворке‘ у Минску показали су да украјински предсједник не влада у потпуности ситуацијом у земљи“, сматра Коен.

Према његовим ријечима Порошенко није успио да ријеши „Дебаљцевски џеп“, који је био једна од главних тема састанка предсједника Русије, Њемачке, Француске и Украјине, без обзира на то што је више пута напуштао салу за сједнице ради телефонских разговора.

„Он је одбио је да прихвати услове по којима би стотине опкољених војника могле да напусте Дебаљцево, оставивши тамо тешко наоружање што је довело до огромног броја жртава (прецизне податке Кијев и даље крије), као и до губитка скоро све војне технике која се тамо налазила“, подсјећа историчар.

На крају је, каже Коен, био усвојен документ чије услове је украјински предсједник требало да испуни у Кијеву, али није искључено да он не може то да учини из политичких разлога.

Коен сматра и да многе ултранационалистичке снаге које су доспјеле на власт послије избора категорички не пристају на преговоре са устаницима.

„Тако је радикална организација Десни сектор одмах изјавила да се залаже против режима прекида ватре, а лидери добровољачких батаљона такође оспоравају одлуке власти у Кијеву“, каже Коен.

Политичка ситуација у Кијеву је, према његовим ријечима, крајње опасна јер Порошенко покушава да представи ситуацију са Дебаљцевом као побједу, иако сви знају шта се заправо десило.

„Не може се тачно рећи да Порошенку пријети „фашистички преврат“, мада настала ситуација са радикалима, од којих је дио заузео државне дужности, треба да забрине не само украјинске власти, већ и САД и ЕУ“, истиче Стивен Коен.

Према његовом мишљењу, најизвеснији кандидат за дужност лидера украјинске државе је актуелни премијер Арсениј Јацењук.

Још почеком 2014. године помоћник државног секретара САД Викторија Нуланд у телефонском разговору је изјавила да је он према мишљењу Стејт департмента, одговарајући кандидат за неку високу дужност.

Највјероватније, сматра Коен, Вашингтон ће и даље подржавати Јацењука, пошто сматра да се он разумије у економију, и жели да изгради зид око Украјине, како би је „заштитио“ од Русије, сматра историчар.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here