Насловна Политика „Код Сузане“: Чађеновићу није дозвољено да се изјасни. Нема укидања притвора за...

„Код Сузане“: Чађеновићу није дозвољено да се изјасни. Нема укидања притвора за Душића, Максића, Ђорђевића и Милић

10
ПОДИЈЕЛИ

Суђење у афери „државни удар“ настављено је данас у подгоричком Вишем суду. Данашњи дан обиљежила су потресна свједочења Милана Душића и Драгана Максића, а врхунац је представљала одлука судије Сузане Мугоше која није дозволила Михаилу Чађеновићу да укаже шта се дешавало када је у својству грађанина у јануару ове године дошао да у Тужилаштву да изјаву. Он је више пута поновио да му је главни специјални тужилац Саша Чађеновић пријетио, те истакао да му је одговорио да ће радије робијати него оптужити невине људе.

Судија Мугоша није усвојила предлог адвоката одбране који су тражили да се Милан Душић, Драган Максић и Србољуб Ђорђевић пусте да се бране са слободе јер су дали изјаве и налазе се у веома тешком стању. 

„Они до сада, а видели сте у каквом су стању, нису пристали да потпишу изјаве којима би оптужили невине људе и остали су све до сада у затвору, тако да неће то потписати ни сада,“ указао је један од адвоката одбране.

Мугоша је одбила да се Бранка Милић вјештачи у КЦЦГ и пусти на лијечење у Нови Сад, казавши да здравствену заштиту има и у ЗИКС-у.

Милић обишао предсједник Вишег суда Борис Савић

На почетку суђења судија Сузана Мугоша је изјавила да је Бранку Милић је обишао предсједник Вишег суда Борис Савић који је наводно тек сад обавијештен да је Милић у једнокреветној на њен захтјев и да је она одбила да пређе у другу собу гдје би морала да дијели собу са једном затвореницом.

Мугоша је прочитала да је Савић констатовао да у њеној соби има прозора, и да је разговарао са Милић која је потврдила да не жели да дијели собу са затвореницама јер сматра себе политичким затвореником.

Савић је апеловао на Милић да престане са штрајком глађу, а да је она казала да су њена права нарушена. Савић је казао да је Милић одбила да пређе у собу гдје неће имати проблем са утичницама, и да он сматра да она штрајкује глађу због незадовољства тиме како се води поступак, а не због услова у затвору.

Подсјетимо, Бранка Милић је почела штрајк глађу кад је судија Мугоша одбила да је пусти да се брани са слободе након одлуке Уставног суда да је већ скоро 12 мјесеци у притвору нелегално. Њен адвокат Југослав Крповић кажњен је јуче са 1000 евра након што је изјавио да напушта суђење јер му кодекс не дозвољава да ради и заступа странку мимо њених интереса.

„Вратићу се у судницу кад суд обезбиједи законите услове“, рекао је јуче Крповић.

Милић је такође јуче изјавила да неће учествовати у „монтираном случају“ због, како је казала, физичке и психичке ицрпљености. Она је нагласила да јој је суд запечатио судбину“ и сматрао да је окривљена још прије дванаест мјесеци, прије почетка поступка.

Душић: Инспектор нам је рекао „дошли сте у погрешно вријеме на погрешно мјесто“

„Драган Максић ми је казао за прославу у Црној Гори. Не знам ниједну политичку партију. Не знам ко су Едуард Шишмаков, Владимир Попов и Саша Синђелић,“ казао је у судиници Милан Душић.

Он је објаснио да их је полиција прозвала по именима када је упала у хостел и да су имали списак. Навео је да им нису тражили документа док нису дошли у станицу полиције. Душић је додао да је сазнао у станици зашто је ухапшен и да им је инспектор рекао да су дошли у погрешно вријеме на погрешно мјесто.

„Потписао сам нешто у полицији али не знам шта,“ свједочио је Душић. Он је казао да га је испитавала жена, али да не може да се сјети тачно времена кад је то било и да му ништа није било јасно.

„Та жена ме питала да ли желим браниоца, али ја сам рекао да не треба, јер нисам крив,“ казао је Душић и додао:

„Нисам прочитао записник који сам потписао. Нисам га прочитао јер нисам крив. Збуњен сам био, нисам био уплашен.“

Никада ми није речено да треба да обучем униформе црногорске полиције и убијем Ђукановића

„Мени никада није речено да треба да обучем униформе црногорске полиције, да се тучем са полицијом нити да хапсим Мила Ђукановића. О томе нико није говорио. Није ми познато да је требало да имамо мотороле или праћке,“ казао је Душић и напоменуо да је мотороле и праћке видио на телевизији.

Душић је казао да је полиција која је упала у хостел била у цивилу.

„Нешто су показали, неки документ,“ казао је он али није знао шта је документ који му је показан.

„Нисмо упућени да имамо право на адвоката,“ изјавио је и појаснио да је њему одузет мобилни телефон у полицији, а да није примијетио да ли су одузети телефони у хостелу осталим ухапшенима.

Душић је казао да се сјећа да је Милић у полицији писала жалбу на поступање полиције.

„Ми нисмо имали никакву злу намјеру према држави Црној Гори“, одговорио је Душић.

Он је казао да се не бави спортом и да не познаје борилачке вјештине. Он је објаснио да он са 60 година нема шансе да се супротставим било ком припаднику полиције. Душић је навео да је дијабетичар и да му је повријеђено кољено те да је дио кољена пластичан.

Максић: Нисам дошао овде да ми полиција ломи кичму

Оптужени за наводни државни удар Драган Максић казао је да ће одговарати само на питања свог адвоката. Он је више пута навео да није учествовао ни у политичким скуповима у Србији, а „камоли да дођем у Црну Гору да се бије са полицијом и подржава политичке партије“.

„Живим у Београду и никада у животу нисам ни легитимисан, а камоли притваран док нисам дошао у Црну Гору,“ казао је Максић и додао да је у Црну Гору дошао на прославу јер је вјеровао једном човјеку, „Нисам дошао овде да ми полиција ломи кичму.“

„Биће ме срамота уколико се утврди да сам починио неко кривично дело,“ нагласио је он.

Он је навео да га је на скуп позвао Милан Павасовић који га је обавијестио да их је у Црну Гору позвао Равногорски покрет Колашин који организује скуп у Подгорици. Максић тврди да је Павасовићу рекао да нема новца и да је то било десетак дана прије поласка.

Максић је казао да је са Ђорђевићем и Душићем договорио да не иду, али да га је Павасовић три дана прије доласка поново позвао и казао да ће им организатори платити пут, смјештај и храну. Павасовић им је рекао да су на скупу гдје је одлучено да им се плати смјештај, „били Паја са Косова, Алексић из Шапца и Бранка Милић“.

Максић је више пута поновио да није члан ниједног четничког покрета.

Он је даље навео да га је Павасовић звао и казао му да ће доћи Паја, ког је упознао 2013. на Равној гори, који је, према обећању Павасовића требао да их сачека на станици.

„Ја тада нисам знао како се Паја зове и презива,“ казао је Максић, и додао да је касније звао Павасовића и да пита зашто никог нема, и да је он рекао да ће пробати неког да добије.

Према његовом свједочењу Паја је дошао око пола 3 и имао је браду, а да га је он упознао када није имао браду.

„Паја се извињавао док смо седели за столом и казао да има пуно гостију које треба да дочека. Он ми је дао 200 евра за трошкове и казао да ћемо се чути ујутру, да ће он доћи по нас, али да постоји могућност да скуп буде отказан па да се вратимо наредног дана ако то буде случај,“ казао је Максић у Вишем суду.

Он је навео да су у собу после поноћи ушла два инспектора у цивилу и да је један од њих читао са папира имена и презимена, те да су их повели на информативан разговор. Максић је казао да им је инспектор рекао да нису ухапшени, и да ће након разговора бити пуштени. Пају је видио у полицији који је био везан, а у полицију су пребачени возилом које није имало полицијска обиљежја.

До притварања нисам знао шта је лек

„До притварања нисам знап шта је лек, а сада пијем шест теблета дневно,“ свједочио је Максић о последицама које је на њега оставило хапшење и година дана проведена у спушком затвору.

„Нисам националиста,“ поновио је он више пута. „Одрастао сам на југу Србије, где  живи већинско албанско становништво.

„Србољуба Ђорђевића познајем јер смо одрасли заједно а Душића од кад је Србољубу умрла ћерка,“ казао је он. „Бранку Милић познајем само површно.“

„Како смо дошли у ову ситуацију, ја појма немам, мислим да смо изманипулисани. Да су Милан (Павасовић) и Паја знали, а нису нам рекли. Милан је знао да никада не бих ја ишао на политичке скупове,“ навео је Максић.

Чађеновић: Одбијам да одговарам на питања тужиоца и суда због некоректног понашања и дискриминације

Михаило Чађеновић је изјавио да неће одговорати на питања тужиоца због некоректног понашања, али ни на питања суда због дикриминације.

„Никад у животу нисам био члан никакве криминалне организације,“ казао је Михаило Чађеновић и додао:

„Што се тиче преласка границе, ја много путујем, и прелазим границе и са Србијом, и са Албанијом и са Македонијом. Што се тиче Ананија Никића, ја тог човјека никад нисам видио.“

Он је казао да је једино могуће да је имао комуникацију са Никићем преко службеног телефона, али да колико се он сјећа и зна, он није са њим комуницирао.

Чађеновић је казао да је користио навигацију када је возио по иностранству, те да телефон који користи као службени користе и посланици и чланови партије. Он је навео да је врло често ишао у Србију у 2016. и да то често није ни евидентирано, јер га гранични полицајци познају па га пуштају да прође без задржавања.

„Никада нисам видио особе са фотографија које ми је показао тужилац,“ казао је Чађеновић али и напоменуо да се не сјећа свих особа које је возио и да не комуницира са особама које вози.

Он је навео да као возач Демократског фронта највише управљао возилом рено флуенс, али да је возио и голф VI. Он је навео да су тај рено користили и посланик Милутин Ђукановић, као и бројни други укључујући друге посланике.

„Не сјећам се да ли сам 3. марта прелазио црногорску границу. Не могу се сјетити да ли сам возио Ананија Никића и са њим два пута прелазио границу као што показују подаци са границе,“ казао је он и додао да не зна ни да ли је „флуенсом“ неко други ишао у иностранство. Казао је да је возио у иностранство посланике, чланове њихове фамилије и госте.

Адвокат Дражен Медојевић је протестовао јер Чађеновићу није дозвољено да каже начин на који му је узимана изјава.

„Он није могао да изнесе оно што је могао да изнесе. Он је само хтио да каже истину, а истина би послужила овом суду као доказ,“ нагласио је Медојевић.

Адвокат Мироје Јовановић је питао Чађеновића да ли је Специјално тужилаштво покушало да га обмане како би се дошло до његове изјаве, признања или чињења које би се против њега могло употријебити као доказ.

„Ја сам имао тешку операцију жучи и жучне кесе, и одмах пошто сам пуштен из болнице на кућно личење ја сам се одазвао тужилаштву са концима и у тешким боловима,“ одговорио је Чађеновић.

Након паузе предсједница судског вијећа је забранила да Михаило Чађеновић одговара на питања која се односе на његову изјаву дату на саслушању као грађанина.

Nevino optuženi u aferi ,,Državni udar'' Mihailo Čađenović danas na suđenju JA SAM ČIST PRED BOGOM ZA RAZLIKU OD VAS„Glavni SDT me je obmanjivao. Kad su se kamere ugasile rekao je da je on bio sudija i da sudija neće cijeniti moju izjavu, da on meni ne vjeruje i da on zna da ja sve znam. Onda je počeo da mi prijeti: Ovo ti je kazna od 4 do 8 godina zatvora", kazao je Čađenović"Ja sam njemu rekao: Slobodno i 10, ja sam čist pred Bogom za razliku od vas, držite me koliko hoćete u zatvoru, ali neću pristati da optužim nekoga lažno", kazao je Čađenović.

Geplaatst door Demokratski front – DF op donderdag 5 oktober 2017

Рекао сам ГСТ: Нека добијем и 10 година нећу никог да лажно оптужим

„Тачно је да кад су се угасиле камере главни специјални тужилац је рекао да је ово моја изјава и да ми пријети казна од 4 до 8 година. Ја сам рекао: ‘нека буде и 10 нећу пристати да лажно оптужим, ја сам чист на правди Бога’,“ нагласио је Чађеновић.

Он је навео да од оптужених познаје само Андрију Мандића и Милана Кнежевића.

„Мом је брањенику онемогућено је да прича о оном што је претходило саслушању код специјалног тужиоца, а што је битно да би се схватило због чега је он овдје оптужен,“ потцртао је адвокат Мироје Јовановић.

Нема укидања притвора. Милић не може на лијечење у Нови Сад

Адвокат Југослав Крповић је затражио да се укине притвор Бранки Милић „јер су неки окривљени у истом предмету, оптужени за тежа кривична дјела, пуштени да се бране са слободе“.

„Хоћу да питате моју брањеницу какво је њено здравствено стање. Да ли је или није примљена у КЦЦГ?,“ казао је он обраћајући се судском вијећу.

Судско вијеће је одлучило да се одбија предлог укидања притвора Максићу, Ђорђевићу и Душићу, као и да се одбија да се Бранка Милић вјештачи у КЦЦГ и пусти на лијечење у Нови Сад. 

Суђење је наставља сјутра у 9 часова.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Чађеновићи треба да се одрекну „тужиоца“ у служби мафије Саше Чађеновића.

 2. 0
  0

  Pošteno ovaj vozač Mandićev , neće da izda drugove i to cijenim , odabrao je da odleži 4-8 godina što je veoma hrabro , da ne kažem suludo biti u zatvoru u najljepšim godinama .
  A odbrana mu je katastrofa , voziti nekoga do Beograda danas i vratiti ga śutradan nazad a ne znati ko je , i ne prozboriti riječi do tamo i ovamo je smiješna tvrdnja , sam sebe ukopava !

  • 0
   0

   a ti se razumiješ u sudstvo i odbranu. pa ovo je prevazišlo ćeknu , ćekna je serija ispaćenog naroda i običaja. a ovo je kriminal nad kriminalima. još se vuku unuci onih koji su ubijali i bacali u jame. kadaće se otvoriti dosijea- a vidimo gdje su nestali ljudi čije kosti ni do danas nijesu nađene. ko ubi porodicu drašković iz nikšića u zagrebu? ko baci mladi par u goliji u jamu? ko ubi pordicu novaković u sutomoru? gdje je petrovčanin medin. progovorite sve znate

   • 0
    0

    E đe si ti otišao , kao da to ima veze sa ovim slučajem .
    Koliko ja vidim momak je pošten , ostrašćen i drčan , stalno ga je Sutkinja opominjala , a u odnosu na činjenice se odnosio nemarno i neobavezno , kao da se njega ne tiče .
    A priča da je vozio nekoga do Beograda i nazad , a da ne zna koga i da riječ nijesu progovorili tih 24 sata druženja , je smiješna i nebi mu pobjerovalo ni dijete od 5 godina , zato mislim da će ga rebnuti maksimalno sbog smijanja Sudu i bahatog ponašanja , eto živi bili pa viđeli .

    • 0
     0

     A, zbog čega će ga „rebnut“? Zato što se ne sjeća koga je vozio ili zato što je kao vozač uopšte nekoga vozio? Vozač vozio nekoga po zaduženju dobijenom od šefa…uh kakav zločin 🙂 🙂 Uz to, kakve sve to veze ima, kad ga niko nigdje ne pominje? Sjedi Masja – 1! I oduzima ti se dnevnica za danas.

     • 0
      0

      To da u varijanti da nije postojalo „zločinačko udruživanje sa ciljem terorističke nasilne promjene vlasti“ , a Čađo je dio slagalice po svom izboru , jer je vozač jednog od vođa DF-a , slično kao biti vozač ekipe koja pljačka banku , na kraju dobije možda godinu manje od onih što su pljačku izvršili .
      Dojam sa današnjeg suđenja je da je znao ko je bio Ananije , da je bio upućen u plan DF-a , i da je pomagao u sprovođenju istog .
      Ako Sinđa , u što sumnjam da neće , označi DF kao one koji su spremali terorističke akcije i nasilnu promjenu vlasti , Čađa će da rebnu debelo !
      Ne bio ja u njegovoj koži .

     • 0
      0

      Масја ватај маглу и правац Лусембург.Када ми дођемо на власт , не био ја у твојој кожи…

 3. 0
  0

  Шта раде од људи?Ово се више гледати не може?Мора се изаћи на протест,па десет десет да покажемо да не прихватама овакав линч Српских лидера у Црној Гори и Срба из Србије који су потпуно невини,издати и преваром увучени у овај хаос.Народе,молим вас у памет се,неће нам остати времена.Да покушамо спасити ове људе.

 4. 0
  0

  По угледу на свог обожаваног и никад прежаљеног идеолошког ОЦА – МАШИНБРАВАРА, тужилаштво и суд имају аутоматску антиципацију да је сваки занатлија (керамичар и сл.) – ТЕРОРИСТА. Смех Џаменовића је до сада најбоља одбрана од терориста из чувене Енциклопедије глупости.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here