Насловна Друштво Код младих највећи проблем, коцка, алкохол и насиље

Код младих највећи проблем, коцка, алкохол и насиље

0
ПОДИЈЕЛИ

Малољетници у Црној Гори прошле године, извршили су 288 кривичних дјела што је за 35,2 одсто мање у односу на 2013. годину, саопштили су из Управе полиције (УП), наводећи да су велики проблем алкохол, коцка, високотехнолошки криминал и вршњачко насиље.

policija crime scene

Шеф одељења за малољетничку деликвенцију и насиље у породици, Славко Милић, казао је, на конференцији „Малољетник, Насилник и Деликвент“, да је малољетничка деликвенција одраз немоћи друштва и да постаје све савременија и окрутнија.

Милић је казао да је прошле године 278 малољетних особа извршило 288 кривичних дјела.

„У односу на 2013. годину, када је евидентирано извршење 444 кривична дјела од 362 малољетна лица, у претходној години забиљежен је пад од 35, 2 одсто кривичних дјела малољетника.”, казао је Милић.

Он је указао да код малољетника постоје алтернативне мјере, опомена односно посредовање као облик медијације које не улазе у кривични процес, тако да статистика како је додао, често зна да буде варљива.

Милић је рекао да малољетници врше све облике криминалитета.

Према статистичким подацима, како је објаснио Милић, 36 дјеце до 14 година починило је неко кривично дјело, од 14 до 16 година регистровано је 69 извршилаца кривичних дјела, а од 16 до 18 година 173 извршилаца кривичних дјела.

“Немамо податке колики је број младих пунољетних особа, старости од 18 до 21 године, који су извршили кривично дјело”, објаснио је Милић.

Како је навео, малољетници су, према статитистичким подацима, извршили 42 кривична дјела против живота и тијела, а против слобода и права човјека и грађанина извршили су 12 кривичних дјела.

Он је додао да је против полних слобода извршено једно кривично дјело, а против имовине 187 дјела.

Како је навео Милић, број жртава кривичних дјела је 237.

Према његовим ријечима, код малољетника постоји и велики проблем са алкохолом и коцком и “поставља се питање да ли је ријеч о игри или девијантном понашању.”

“То представља велики проблем друштва који је готов идентичан са употребом психоактивних супстанци и скоро се на једнако тешак начин лијечи ”, оцијенио је Милић.

Према његовим ријечима, високотехнолошки криминал такође представља “веома велики проблем”.

“Велики напредак технологије, поред низа повољности које има, донио је и експанзију високотехнолошког криминала и представља полазну основу за уговарање туча и других кривичних дјела путем друштвених мрежа”, рекао је Милић.

Како је објаснио, морају се едуковати родитељи који, како он сматра, немају довољно знања о напредној технологији.

Милић је казао да је проблем и вршњачко насиље гдје се разликују насиље код дјечака и дјевојчица.

Како је објаснио, ријеч је о примјењивању психичког и физичког насиља.

“Недовољан је степен ангажованости педагошког кадра чему треба да се посвети више пажња, а дешава да се одређени сукоби ријешавају на нивоу школе и не долази до укључивања других органа”, поручио је Милић.

Представник Центра за дјецу и младе „Љубовић“, Ново Вукићевић, казао је да проблем малољетничке деликвенције има тенденцију сталног пораста.

„Ова тема представља горући проблем у нашем друштву као и друштву у региону, јер проблем малољетничке деликвенције који се јавља у последње вријеме са тенденцијом сталног пораста треба да забрине друштво и упути на превентивне акције како би се смањило“, казао је Вукићевић.

Он је оцијенио да је породица као основна ћелија друштва угрожена. „Преко 90 одсто дјеце која су прошла кроз институцију била су дјеца са породичним проблемима“, објаснио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here