Насловна Друштво Коалициони проблеми коче Рудник угља

Коалициони проблеми коче Рудник угља

0
ПОДИЈЕЛИ

Политички проблеми ДПС-а и СДП-а одложили су по трећи пут одржавање скупштине акционара Рудника угља, на којој је требало изабрати нови састав борда директора.

rudnik-uglja-upravna-zgrada1

Досадашњи члан одбора директора и бивши предсједник пљеваљског СДП-а Мунир Реџовић отишао је из те партије, али покушава да задржи мјесто у одбору директора. Са друге стране, СДП је на мјесто Реџовића предложио помоћника министра за Мањинска права Сабахудина Делића.

Како ДПС подржава отцијепљено крило СДП-а које предводи Иван Брајовић, тражи се начин како би Реџовић сачувао мјесто у борду.

С обзиром на то да се рјешење још није нађено, прије два дана је одложена скупштина акционара и заказана за 30. септембар. Званично образложење нијесмо могли добити, јер је на сајту Рудника дато само обавјештење о одлагању.

Образложења није било. Покушали смо од предсједника борда директора Владана Дубљевића да добијемо образложење о одлагању, али безуспјешно.

У Руднику се, према нашим сазнањима, увелико спекулише да би ДПС могао Реџовићу дати мјесто које покрива Зоран Госпић, јер је тој партији потребно да уз помоћ Реџовића сачува стабилну већину у пљеваљском локалном парламенту. Његов глас је тас на ваги у локалном парламенту између опозиције, са једне, и ДПС-а са Бошњачком странком, са друге стране.

Познаваоци прилика сматрају да ни такво рјешење не би дало жељене резултате, јер уласком Делића у борд ДПС и Ацо Ђукановић, чији капитал представља Један члан, не би више имали сигурну већину. У случају тог сценарија представници А2А, који имају три члана у борду и представник СДП-а могли би имати већину у борду који броји седам чланова.

Садашњи одбор директора изабран је јула прошле године. Мандат им је годину дана. Представници 31 одсто капитала државе су Дубљевић, Госпић и Реџовић, 11 одсто дионица премијеровог брата заступа Неда Ивовић, док 39 одсто капитала А2А представљају Масимо Тиберга, Паоло Росети и Флавио Бјанко.

Влада још није предложила представнике државног капитала, али би то требало да уради у септембру прије одржавања скупштине акционара. Предлог је требало да усвоји у јуну, али су је дешавања у СДП-у у томе омела.

Осим избора одбора директора, одложено је усвајање извјештаја о раду и пословању Рудника у 2014. години, избор ревизора и разматрање извјештаја о посебној ревизији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here