Насловна Насловна Коалициони партнери – од љубави до мржње

Коалициони партнери – од љубави до мржње

2
ПОДИЈЕЛИ

milo-đukanović_-ranko-05krivokapić

Расцјеп у Социјалдемократској партији увод је у дубоку политичку кризу чији је исход и облике тешко предвидјети, иако је скоро извјесно да због ишчекивања позивнице у НАТО ванредни избори неће бити расписани до краја године или средине наредне.

Демократска партија социјалиста је и прошлог љета била у сличној позицији када се могла осјећати надмоћно након фијаска преговора СДП-а и опозиције у Подгорици, али исто тако је чекала исход Самита НАТО-а о Велсу.

Осим тога, СДП и опозиција би могли хитно формирати већину због тога што нема услова за примјену новог изборног законодавства, ако би ДПС одлучио да иде ускоро на изборе.

Чекање позивнице неће смањити тензије унутар коалиције, а уље на ватру могао би додати премијер Мило Ђукановић одбијањем захтјева лидера социјалдемократа Ранка Кривокапића да смијени министре Ивана Брајовића и Вујицу Лазовића, након њихове одлуке да напусте партију.

С друге стране, Ђукановић би могао задржати министре до одлуке органа СДП-а, да би их на јесен смијенио и тиме смањио тензије у власти.

Milo Djukanovic-Ranko Krivokapic 03

На Ђукановићево одбијање да смијени министре, Кривокапић би могао да одговори захтјевом за скраћење мандата Скупштине и нове изборе, или формирањем прелазне владе са опозицијом.

Иако би у том случају Ђукановићу за већину недостајала два посланика, мале су шансе да Кривокапић уђе у договоре са опозицијом у којој је значајан број независних посланика који се не могу котролисати.

Осим тога ризикује да буде оптужен како је направио савез са „противницима НАТО и црногорске државности”.

С друге стране, Ђукановић би љето могао да искористи да нађе нове партнере међу опозиционим странкама и крене прво на смјену Кривкапића са мјеста шефа парламента.

Из Ђукановићевог кабинета јуче нијесу жељели да коментаришу Кривокапићев захтјев за смјену министара.

„Сувише је рано за коментаре. Не трчимо са оцјенама, биће прилике у наредним данима за коментар односа у коалицији”, казали су “Вијестима” у кабинету премијера.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Расцјеп у Социјалдемократској партији увод је у дубоку политичку кризу чији је исход и облике тешко предвидјети, иако је скоро извјесно да због ишчекивања позивнице у НАТО ванредни избори неће бити расписани до краја године или средине наредне.

  Sve mi se cini da Djukanovic poznaje svoje podanike bolje od kralja Nikole,poznaje i cojstvo i junastvo ,a najvise koliko im je dubok novcanik,tako da su poluge sve u njegovim rukama,Krivokapicu ostaje da se pokrije usima i cuti

  Smjena ljudi kao Vuice Lazovica iz Vlade ne dolazimu obzir ,samim tim sto je stao na stranu Ivana Brajovica osigurao je seb daljni boravak u martvackom sanduku, ali do pogreba sve mi se cini trajat jos ce malo vremena.Sve ono sto je bilo normalno da postoji u drzavi Crnoj Gori Djukanovic ce vracati postepeno i samim tim otupljivati ostricu opozicije.A opozicija takva kao dans ce sigurno napraviti jos vecu gresku dovodjenje Krivokapica pod svoje skute ili savez,time ce mozda Krivokapic dobiti jednog poslnika ,ili dva ,kako se vec dogovre ,ali ce sebe ionako dovesti na beznacajni broj i omoguciti jos vecu parlamentarnu vecini za Djukanovica.
  To su desavanja do proljeca, sledece godine,usao u Nato ili ne ,Djukanovic je taj koji dobija u obadava slucaja ,jer sem Nove tome ulasku se niko ne protoiv,samim tim iako nebi usli Djukanovic ce time dobiti simpatije onih koji su protivu NATO a njih nije mali broj.
  Ovu vlast ce smijeniti nemastin a prijed svega nezaposlenost,medjutim posto sirotinja nikad nikoga nije mijenjala vec molila taj sloj drustav treba zaboraviti,ostaju mladi nezaposleni koji ce sigurno protestvovati,u tim protestim cese ukljucivati drzavni organi koji ce voditi te proteste i po potrebi vlasti izazivati nerede,a samim tim dati sebve alibi za intervenciju.Dakle sta ostaje ,izbori na kojima e kupuje i krade ,ili bojkot!.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here