Насловна Политика Линта: Хрватска да испуни своје међународне обавезе

Линта: Хрватска да испуни своје међународне обавезе

0
ПОДИЈЕЛИ

 Коалиција удружења избјеглица апеловала је данас на високу представницу Европске уније за спољну политику и безбједност Федерику Могерини да стави до знања Хрватској да треба у што краћем року да испуни своје међународне обавезе, односно обезбиједи ефикасан систем кажњавања наредбодаваца и починилаца ратних злочина без обзира за националну припадност.

federika-mogerini-0

 Коалиција сматра да низ чињеница потврђује да су у хрватском правосуђу и даље на снази двоструки стандарди те да је одлука о подизању двије оптужнице против бивших припадника хрватске полиције због ратног злочина почињених након акције “Олуја“ донијета под притиском спољних фактора, а не јачања свијести о неопходности кажњавања одговорних за ратне злочине.

“Одлука загребачког државног тужилаштва да подигне двије оптужнице против бивших припадника хрватске полиције Жељка Сачића и Фрање Дрље због ратног злочина почињених након хрватске акције “Олуја“ на територији Крајине донијета је под притиском спољних фактора, а не због јачања свијести у Хрватској о неопходности кажњавања одговорних за ратне злочине“, наведено је у саопштењу Коалиције.

 Подсјећајући да се Хрватска потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године обавезала да ће, између осталог, процесуирати кривце за ратне злочине, из Коалиције тврде да нажалост, од тога није било готово ништа у претходне три године.

 Како кажу, то потврђује и податак Државног тужилаштва Хрватске да су 31. децембара 2013. године осуђена 44 припадника Хрватске војске или полиције или свега 7,2 посто од укупно 608 осуђених лица од којих су велика већина Срби.

У Коалицији сматрају и да се суђења за ратне злочине у Хрватској против припадника хрватске војске и полиције претварају “у тражење олакшавајући околности, а не утврђивање истине, односно, шта се заиста десило“, те да због тога већина осуђених Хрвата за злочине над Србима добија минималне казне, јер судије узимају у обзир њихово учешће у такозваном Домовинском рату, награде за учешће у рату, породичне, имовинске и здравстене прилике…

 С друге стране, хрватско правосуђе, када су у питању Срби, изриче максималне или велике казне за ратне злочине, наводи се у саопштењу Коалиције удружења избјеглица чији је предсједник Миодраг Линта.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here