Насловна Политика Ко се меша у чије изборе, Захарова подсетила САД да су они...

Ко се меша у чије изборе, Захарова подсетила САД да су они 1996. послали 500 милиона долара у кешу

0
ПОДИЈЕЛИ

Говорећи о наводном мешању Русије у америчке изворе, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је приликом конференције за новинаре подсетила да су САД приликом председничких избора у Русији 1996. године у врећама послале 500 милиона долара у Русију под изговором замене старих новчаница за нове.

„Вашингтон очигледно заборавља одређене ствари, између осталог да су тамошње власти уочи избора у Русији 1996. године послале 500 милиона долара и то у кешу“, рекла је Захарова.

Тим речима она је прокоментарисала недавну изјаву шефа Ције Мајкла Помпеа о томе да је Русија, наводно, у протеклих 10 година настојала да пољуља демократске вредности унутар САД.

„Отворите стара документа и освежите сећање“, додала је она.

Захарова је подсетила на то да је неколико ноћи заредом, уочи избора, неколицина људи из америчке амбасаде преносило вреће са доларима, чиме је финансиран кандидат којег су САД желеле да виде на функцији председника Русије.

Поводом тог инцидента тренутно се спроводи истрага како би се утврдила тачна имена људи укључених у тај процес, са циљем да се скрене пажња јавности да су САД одавно укључене у процесе мешања у изборе других земаља.

„Различите државне и невладине организације, попут Ју-Ес-Ејда, Националног демократског института и других сличних структура у протеклих 10 година константно покушавају да продру унутар руског политичког естаблишмента са циљем да утичу на јавно мњење унутар Русије“, додала је портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације.

Захарова је закључила да су САД, почев од деведесетих година прошлог века, потрошиле укупно пет милијарди долара како би извршиле одређени утицај на политичку ситуацију у Русији.

Извор: Восток 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here