Насловна Насловна Ко се крије иза Афере Телеком?

Ко се крије иза Афере Телеком?

1
ПОДИЈЕЛИ

Афера „Телеком“ поново тресе Црну Гору! Овог пута због одлуке Специјалног тужиоца Миливоја Катнића да не дозволи функционерима Демократског фронта увид у судске списе из овог још незатвореног случаја за који се чуло и преко Антлантика.

afera-telekom-ekskluzivno-vijestima-slika-362521

Истрага је покренута 2011. године након што су власти у САД саопштиле да имају доказе о корупцији током приватизације тог предузећа који је продат за 105 милиона евра. Американци су утврдили да је „Дојче телеком“ преко своје подружнице „Мађар телеком“ при куповини црногорског „Телекома“ са невероватних 7,3 милиона евра подмитио више црногорских званичника!

Јавност у Црној Гори је „препознала“ у то време водеће чланове управе Олега Обрадовића и Миодрага Ивановића који су негирали било какво учешће у тим пословима. Исту реакцију је имала и „прозвана“ Ана Коларевић као „сестра високог државног функционера“, у чију одбрану је стао њен брат Мило Ђукановић који је оценио да се ради о „глупостима које станују и са ове и оне стране океана“ и да једва чека доказе из Америке којима ће се „слатко смејати“.

ana kolarević

„Још 2005. године сам први поднео иницијативу Врховном државном тужиоцу да отвори истрагу због корупције и незаконитости у приватизацији „Телекома“. Био сам шокиран одлуком Весне Меденице када је ангажовала Економски факултет да испита законитост те моје иницијативе, која је наравно одбијена“, каже за „Новости“ Небојша Медојевић, функционер ДФ и члан скупштинског одбора за одбрану и безбедност. „Оптужио сам Владу Црне Горе за корупцију, јер су исте акције „Телекома“ продаване по различитим ценама. Грађанима и приватизационим фондовима је плаћено 2,2 евра плус 0,30 евра субвенције од Владе, док је Влада за акције била добра 4,7 евра.“

Након затварања тендера и достављања понуда Влада је активно радила са „Мађар телекомом“ на куповини акција од фондова и грађана које нису биле обухваћене тендером. Тек када су откупили преко 70 одсто акција и стекли супер већину, потписали су уговор са Владом. Управо овај део накнадног ангажмана Владе и једног од понуђача на откуп додатних акција по нижим ценама је био правни основ да америчка Комисија за хартије од вредности подигне тужбу против „Дојч телекома“ који се котира на берзи у Њујорку.

medojevic-nebojsa

Медојевић даље прича како је истрагу касније преузело тужилаштво у Њујорку и ФБИ. После шест година истраге прикупљени су толико снажни докази да је „Мађар телеком“ признао да је корумпирао високог функционера црногорске владе и да му је плаћено 7,3 милиона евра да би Влада омогућила куповину акција од грађана и фондова и стицања супервећине. „Мађар телеком“ је признао и платио 96 милиона долара казну америчком буџету, одустајући од било каквих жалби поводом ове пресуде“, наводи Медојевић.

Он сматра да тужилац у Црној Гори сада нема шта више да ради по овом питању, „јер је све доказано и признато у Америци“. Демократски фронт због тога тражи увид у доказе који су достављени и које није прикупио црногорски тужилац и полиција, већ ФБИ и тужилац у Њујорку. „Докази из САД нису класификовани као тајни јер је поступак правоснажно окончан, а тајни статус управо даје тужилац Катнић, чинећи на тај начин кривично дело“, категоричан је Медојевић.

Пре два дана Коча Павловић, посланик ДФ, затражио је од америчке амбасадорке у Црној Гори Маргарет Ујехара да њему и Небојши Медојевићу омогући увид у судске списе из афере „Телеком“ која се налази у суду у Њујорку. Пре годину дана америчка амбасада у Подгорици саопштила је да је у афери „Телеком“ било корупције и да за то постоје докази. Они су позвали црногорску власт да спроведе потпуну истрагу и приведе правди све који су криви у том случају.

Специјални тужилац Миливоје Катнић саопштио је да не може да достави посланицима ДФ материјал који му је, у оквиру предмета „Телеком“, достављен на мађарском, енглеском и немачком језику, у складу са међународном правном помоћи. „Законик о кривичном поступку не омогућава да се изврши увид у списе предмета укупно, нити појединачно, што захтева посланик Павловић„, навео је Катнић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here