Насловна Поглед Ко је живио у Морачи 1399. године?

Ко је живио у Морачи 1399. године?

6
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Горан Комар

Последње године 14. вијека још су тражени они који су са Косова одведени у турску земљу. Те године Дубровчани су упутили званично писмо турском војводи Пашаиту, Муратовом војсковођи који бијаше намјесником у Скопљу. Овдје није мјесто за исцрпнија коментарисања и анализе овог писма. Ми га, као и све остале чланке током 2016. године, пружамо читаоцима уваженог Портала само с једном намјером: да на једноставан и необорив начин покажемо најприје младима у своме народу како се лако одговара конвертитском шпицу који је кроз недавну историју Срба управљан на стотину мјеста и стотину начина ка Србима у западним крајинама, Босни, Херцеговини, Хрватској и Црној Гори.

Дубровник војводи Пашаиту

Писмо је сачувано у препису дубровачког канцелара Руска Христофоровића под. Бр. 35. Настало је у последњој години 14. вијека.

„Многопочтеному великому војеводи Пашаиту од владуштаго дубровчкога кнеза и од все опкине, много срд(а)чно поздрављеније. Књигу твоју примисмо и разумјесмо у којој нам ваша љубав пише овакози. Ото вам послах књиге и вам говору да посиљате своје трговце у Србље на Морачу и на Лим да греду. А дају вјеру г(оспо)д(и)на ц(а)ра великога Пајазита имају војводе Пашаита освен праве ц(а)рине и не неправде да ни ни једне. Ако ли се у този не вјерујете, а ви нам р(е)ците да ви дамо од Србаљ кога ви вјерујете по ком кјете ходити слободно да је вам добро и да је и нам добро. И темзи поносником да је вјера до Мораче ко(ј)и хте понести из Дубровника и кто им забави гдје ако је Турчин да му се глава осјече, ако ли Србин да му се глава усјече. И како ви се види, јер ви добро говору посилите к м(е)ни добра чловјека или одпишите на всем више писанному. Вашој љуб(о)ви по сем листу одговарамо, јер ваша љубов по сем листу одговарамо, а јер ваша љубов пише и објетује вјеру и всакој добри закон и слободштине нашијем трговцем. На том захваљујемо и Б(о)г да ви јер смо ми о(д)брали тебе мегју инијем за много љубима пријатеља, а амали смо зашто.“

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  “ … ako li Srbin da mu se glava usjece. …“
  Pismo je nastalo u poslednjoj godini 14. vijeka!
  Pecate dubrovcani sa Turcima dogovor o slobodnom prolazu trgovaca kroz Moracu, kroz Srblje!
  Buduci su turci ocito nepoverljivi, dubrovcani im predlazu da im kao pratnju i garanta slobodnog prolaza daju Srbina u koga ovi imaju povjerenje.Jos pismom hoce da utanace odgovornost za onoga koji bi orobio trgovce, svejedno da li je Turcin ili Srbalj.
  Tako nas g. Komar ovim dokumentom priseca ko je zivio dolinom Morace jos onda, u 14. vijeku, kako smo zaboravili!?
  Jos su poneki, hocu da vjerujem ne i mnogi, povjerovali dukljeskim trgovcima dusama da su u Moraci i svudijen okolo zivjeli svi koji nijesu, i dvoglavi Arapin, samo nijesu koji jesu, Srblji!?
  …….. u tu njiovu dukljesku “ nauku “ kojom trguju, jos i truju postenu dusu obicna covjeka u srpskoj Crnoj Gori!

 2. 0
  0

  Srbin=pravoslavac , ako pisac misli da je tada u 14 vijeku bilo riječi o srbima kao narodu/naciji/etnosu , onda je švercovao diplomu .

  • 0
   0

   Теби и данас „Србин“ значи оно за шта добијеш упутства да значи.Теби није тешко јер си, генерално, антисрбин.

  • 0
   0

   У !4 вијеку је било Хрвата,Дукљана,Албанаца итд али једино Срба није било.Интересантан си ти лик,или ликуша.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here