Насловна Мозаик Ко је задужен за Путинов имиџ?

Ко је задужен за Путинов имиџ?

0
ПОДИЈЕЛИ

Vladimir-Putin 3Ако неки странац заслужује признање за политички успон руског председника Владимира Путина, онда је то Аустралијанац Алан Пиз, стручњак за говор тела, који Путина назива “паметним и способним учеником”.

Алан Пиз је један од најпродаванијих аутора књига из ове области, познат у свету као “Господин Говор тела“ (Мр. Бодy Лангуаге), а Путина је први пут срео 1991. године кад је био позван у Кремљ да води семинар за политичаре у успону.

Путин је тад имао тек 39 година, с каријером КГБ-овог шпијуна иза себе и у улози заменика градоначелника Санкт Петербурга, задуженог за промоцију међународних односа и страних инвестиција у градском већу.

“У то време, наша пратња била су седморица мушкараца и сви су изгледали непристојно и крајње озбиљно и носили су пиштоље. Било је то истовремено застрашујуће и узбудљиво“, рекао је Пиз.

“Научио сам их како да изгледају више пријатељски настројени на телевизији и како да из свог наступа избаце агресивне гестикулације. Господин Путин, иначе, био је врло паметан и способан ученик“, истакао је он.

Познат по великој жељи за приватношћу, Путину су се истовремено дивили и омаловажавали га због његовог тупог израза лица, оскудних гестикулација и одмереног погледа.

Пиз се сусрео с њим почетком новембра у руском граду Вороњежу и похвалио је његов говор тела и изразе лица, притом истичући да се 60 до 80 одсто поруке преноси управо говором тела током сусрета лицем у лице.

Прва ствар коју је Пиз научио Путина била је како да из свог наступа избаци агресивне гестикулације, које су фаворизовали политичари совјетске ере.

“Дланови се морају држати отворено или скупљено у пози која се назива “подигнуто звоно”. Обе ствари вам подижу самопоуздање“, појаснио је Пиз.

Путин има још једно “златно правило“ које користи с великим успехом у разговорима један-на-један с другим светским вођама, а то је да нагне лагано главу у страну и клима главом док особа с којом је говори.

“Истраживање је показало да три климања главом заредом присиљавају особу коју слушате да настави да говори. На тај начин они стичу утисак да вас интересује разговор с њима“, каже Пиз.

Путин има још једну специјалност, истиче Пиз, а она је типична за све руске мушкарце и назива се “совјетско лице”.

“Тај израз лица прикрива ваша осећања, што је разумљиво, јер је у протеклим временима могло бити опасно по ваше здравље да показујете емоције било где“, образложио је он.

Тај аустралијски аутор и стручњак за невербални говор, син је продавца животног осигурања, који је оца посматрао док ради, а онда му се и придружио у директној продаји. У 21. години постао је најмлађа особа на свету која је у првој години продаје успела да прода животна осигурања у вредности већој од милион долара.

У 60-им годинама прошлог века Пиз је написао приручник о томе како разумети људско понашање, а касније је тај исти материјал преточио у распродавану књигу “Говор тела”, из 1981. године.

После ње Пиз је издао још девет књига које су постигле једнак успех, а његови клијенти су светски познате фирме попут ИБМ -а, Мекдоналдса, ББЦ-ја, Мазде и Сузукија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here