Насловна Мозаик Ко је руски милијардер који тражи ванземаљце?

Ко је руски милијардер који тражи ванземаљце?

0
ПОДИЈЕЛИ

Вест да ће Руски милијардер и бизнисмен Јуриј Милнер уложити 100 милиона долара у пројекат потраге за ванземаљским облицима живота обишла је свет.

ruski milijarder

Тренутно на 20. месту Форбсове листе најбогатијих људи на свету, са укупним капиталом од скоро три и по милијарде долара, Јуриј Милнер се сматра једним од најистакнутијих руских бизнисмена данашњице.

Он је своје богатство стекао тако што је био један од ретких људи који су још почетком 2000-их улагали у интернет-стартапове као што су Фејсбук, Твитер, Спотифај, Зинга, Алибаба, који су потом постали интернет гиганти. Милнер каже да целокупан свој успех приписује управо томе што добро процењује људе са којима ради.

Милнер се родио 1961. у Совјетском Савезу у породици интелектуалаца. Дипломирао је физику на Московском државном универзитету, а свој први бизнис започео је још крајем ’80-их година, продајући илегалне компјутере базиране на ДОС оперативним системима. То се није свидело његовим родитељима и послали су га у Сједињене Државе, где је на Вортон универзитету добио МБА диплому и тако постао један од првих Руса који је још у време Совјетског Савеза студирао у Америци.

Вративши се у Русију, постао је директор инвестиционе компаније која је била у власништву познатог руског милијардера Михаила Ходорковског. После тога је пут његове каријере ишао само на горе, што га је довело до основања сопствене инвестиционе компаније ДСТ Глобал. У склоп ДСТ Глобал одмах наредне године ступила је и тренутно једна од највећих руских интернет-компанија — „Маил.ру“. Говорећи о будућности, Милнер каже да нас чека веома интересантно време.

„У наредних пар година, ако поставите питање на интернету, нећете моћи
да разазнате ко вам је на то питање одговорио — човек, алгоритам или комбинација та два фактора. Очигледно је да је еволуција људског мозга дошла до својих граница, имајући у виду да људски мозак не може да порасте још више. Оно што можемо да предвидимо јесте да ће се у наредних двадесетак година појавити нови глобални концепт који ће објединити људску и вештачку интелигенцију”, каже Милнер.

Милнер је још давно рекао да му је инспирација за докторски рад на Факултету за физику био управо Стивен Хокинг. Будући да докторат никад није завршио, Милнер је ипак остварио свој сан кроз сарадњу са познатим британским физичаром и то у пројекту за потрагу ванземаљских цивилизација.

Промовишући нови пројекат под називом „Бреактхроугх Листен“, Хокинг и Милнер су рекли да чак и ако се потрага заврши безуспешно, она ће свакако сузити обиме за неке од наредних потрага за ванземаљским цивилизацијама.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here