Насловна Мозаик Ко је основао Партизан? Туђман није!? (ВИДЕО)

Ко је основао Партизан? Туђман није!? (ВИДЕО)

3
ПОДИЈЕЛИ

У књизи „Четврт века историје Партизана“ (издата 1970. године) детаљно је описано како је направљен клуб и колико је Фрањо Туђман пренаглашен у историји Партизана.

partizan

У српској фудбалској јавности већ деценијама кола прича о томе да је у оснивању фудбалског клуба Партизан учествовао некадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, као и да је он на крају крајева заслужан за то што је тај клуб почео да носи црно-беле боје, уместо дотадашњих црвено-плавих.

Један од оних који оповргавају ту причу је и новинар Жељко Пантић који је јавности приказао књигу из 1970. године под називом “Четврт века историје Партизана” и на коју се каже да нема никакве истине у томе да је у оснивању клуба из Хумске учествовао Туђман, већ да су његови оснивачи Светозар Вукмановић – Темпо, Мијалко Тодоровић, Пеко Дапчевић и Ратко Вујовић – Чоче.

,,Обзиром да је ова књига издата 1970. године, “хрватско пролеће” и МАСПОК тада нису били покренути, тако да није било потребе да се ова књига цензурише. Овде је детаљно описано како је направљен Партизан. Колико је Фрањо Туђман пренаглашен у историји Партизана показује и то да га уопште нема међу онима којима су додељене златне и сребрне плакете или захвалнице“, објаснио је Пантић и додао:

,,Ако је он стварио Партизан и дао му црно-беле боје, а тада је био високи комунистички функционер, није било разлога да и он не добије ту захвалницу и то показује колико је он био небитан у историји Партизана. Колико смо ми склони да од једног спортског ривалитета направимо међунационалну мржњу међу људима из истог народа. Где су ти Хрвати, видим да их нема“, запитао се на крају свог излагања Пантић.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Сад се сетио да Туђман није основао „Партизан“?! „Партизан“ је основао Броз Туђмановом руком! Свака друга прича је пасе.
  Темповом руком је цртао „нове линије у мермерном мозаику“, тј. републичке и покрајинске (сад добро знамо које и какве) границе. Брозовом хобију, цртању граница међу иним Србима, мали допринос је дао и „генијални“ српски комуниста звани Пера Коњ, који је Фадиљу Хоџи (албанском држављанину!) поклонио 1954. пола Копаоника и Лепосавић, „да Шиптари имају гдје да беру дрвену грађу и дрва за огијев“.

 2. 0
  0

  „Било је сасвим нормално да после рата почнем да навијам за Црвену звезду. Били су ту сви моји идоли… Уосталом, тада за Партизан у Београду нико није навијао.“ Данило Бата Стојковић

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here