Насловна Друштво Ко ће уопште остати: Jош 7 хиљада отказа у Србији!

Ко ће уопште остати: Jош 7 хиљада отказа у Србији!

1
ПОДИЈЕЛИ

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички најавила је још најмање 7 хиљада отказа из јавног сектора до краја године.

Она је ову одлуку оправдала чињеницом да је „јавни сектор превелик“, да је то један од закључака разговора са ММФ-ом и подсетила да је до сада већ 16 хиљада људи напустила јавни сектор, од чега шест и по у локалним самоуправама.

Критичари ових мера напомињу да је већина отпуштених из сектора здравства, образовања и правосуђа, док је бирократски апарат где се по неписаном правилу запошљавају партијски кадрови, остао готово нетакнут.

Иначе, ваља напоменути и да је, према званичној статистици, у Србији на 100 људи у јавном сектору запослено 6,7 , док је просек Европске уније 8,5 на исти број испитаника.

Подсетимо, према званичним подацима, стопа незапослености у Србији је 19 одсто, али опозиционе партије и већи део јавности сматрају ову статистику „фабрикованом“ и да је тај проценат знатно већи, јер се са евиденције Бироа за запошљавање и списка незапослених бришу сви они који се не јаве на редовне разговоре, а велики број људи се одлучује на тај корак, дестимулисани малом шансом да на тај начин дођу до ухлебљења.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Ко ће остати?
    Остаће братанци и сестрићи, шуре и шурњаје, кумови и њихова деца… укратко – саветници.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here