Насловна Друштво Ко ће бити нови власник Галенике?

Ко ће бити нови власник Галенике?

2
ПОДИЈЕЛИ
фото: Жељко Кнежевић, Новости

Преговори око продаје „Галенике“ увелико трају, а међу заинтересованима је доста старих имена. Како „Новости“ сазнају, о евентуалној куповини београдске фабрике љекова размишљају британско-руски конзорцијум „Фронтијер фарма – Петровакс“, „Синофарм“, „Амикус“, „Хемофарм“ и ЕМС из Бразила. Министарство привреде би јавни позив требало да распише почетком септембра. У ишчекивању евентуалног купца почела је необавезујућа анкета запослених о добровољном одласку уз социјални програм.

  • Анкета је расписана према инструкцијама које смо добили из Министарства привреде – каже за „Новости“ Недељко Пантић, директор „Галенике“. – Анкета ни на који начин није обавезујућа, већ треба да покаже расположење радника према добровољном одласку. Ни они који се изјасне за, неће бити ни у каквој обавези да се пријаве ако се распише и званичан позив за социјални програм.

Према информацијама из Министарства привреде, радници би добијали 400 евра по години радног стажа. Половину би обезбедила држава, а половину будући купац.

Последњих неколико оглашених продаја српске фабрике љекова завршило се – без успјеха. Овога пута, међутим, држава ће купцима понудити „очишћену“ „Галенику“. Последњи преговори са „Фронтијер-Петровакс“ конзорцијумом пропали су јер су они нудили свега 12 милиона евра за откуп око 70 милиона евра кредита „Галенике“ код комерцијалних банака.

  • У поступку припреме за спровођење трансакције, Влада Србије је донијела закључак да се приватизација „Галенике“ спроведе моделом продаје капитала, којој би претходило претварање дуга у капитал, а у случају успешне приватизације, држава би отписала преостали део својих доспелих обавеза – кажу у Министарству привреде. – Седница Скупштине „Галенике“ на којој би се донеле одлуке о спровођењу поступка конверзије потраживања „Србијагаса“ и Управе за јавни дуг биће одржана наредних дана. Очекује се да би након спроведене конверзије, пакет акција у власништву Републике Србије, Србијагаса и Акционарског фонда, које би Министарство привреде нудило на продају било веће од 90 одсто укупног капитала „Галенике“.

Још се не зна колико би радника било довољно будућем власнику. Министарство привреде тренутно ради на дефинисању минималног броја запослених који би купац морао да задржи. У разговорима са потенцијалним инвеститорима, како кажу у Министарству, указано је да је реалан број радника неопходан за рад фабрике – од 700 до 900. тенутно је упослено њих 1.400.

  • Тече необавезујућа анкета међу запосленима, али се очигледно преговара са купцима – каже Зоран Пантелић, предсједник синдиката „Независност“ у „Галеници“. – Ми не сумњамо да ће „Галеника“, када се очисти од дугова, бити успешна фирма. То је неспорно. Ми имамо бренд и квалитет.

КО ЈЕ КО

МЕЂУ компанијама које се распитују за „Галенику“ је доста познатих имена. Руско-британски конзорцијум је лане понудио захтеваних седам милиона евра за четвртину власништва, али није успио да се договори са комерцијалним банкама.

„Амикус“ је компанија регистрована у Швајцарској, али оријентисана искључиво на тржиште земаља нашег и балтичког региона. „Синофарм“ је домаћи произвођач и дистрибутер медицинске опреме. „Хемофарм“, део „Штада групе“. ЕМС из Бразила је један од учесника прошлог јавног позива.

 

Извор: Вечерње новости

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here