Насловна Поглед Књига Владимира Коларића „Хришћанство и филм“

Књига Владимира Коларића „Хришћанство и филм“

0
ПОДИЈЕЛИ

Из штампе је управо изашла књига нашег сарадника др Владимира Коларића „Хришћанство и филм“ (Отачник и Бернар, 2017), наводи портал Стање ствари.

„Ова књига представља зборник мојих текстова на широко постављену тему односа хришћанства и филма, односно на који начин филм као уметност и медиј може да ‘изрази’ или ‘посредује’ хришћанско искуство Бога, човека и света,“ казао је аутор и додао:

„Моји одговори, као што ће се видети, нису једнозначни. Текстови су писани у распону од готово једне деценије и одразу трагања које има колико интелектуалну и теоријску, толико и егзистенцијалну мотивацију. У том смислу, текст који отвара књигу је мој први теоријски, научни рад који сам уопште написао, и он покреће она питања о уметности и филму којима сам наставио да се бавим у континуитету, и даље ћу се бавити.“

Коларић је објаснио да је књига подијељена на два дијела: први обухвата теоријске студије раније објављиване у научним часописима, а други приказе, објављене већим дијелом у Православљу и Руском алманаху.

„Текстови су дати у оном облику у ком су се првобитно појавили, пре свега другог представљају позив на дијалог,“ истакао је аутор.

Владимир Коларић је теоретичар умјетности и културе, прозни и драмски писац и преводилац. Дипломирао је драматургију и докторирао теорију драмских умјетности, медија и културе на Факултету драмских умјетности Универзитета умјетности у Београду. Одбранио је дисертацију на тему „Филм и књижевност: Трансформација књижевног текста Ф. М. Достојевског у филмовима Живојина Павловића“.

Дјелује као самостални истраживач и слободни уметник.

Садржај

I

Религија и филм – Од Анрија Ажела ка могућности заснивања једне хришћанске естетике филма

Слика и страст – испитивање филма

„Филм је наша нечиста савест“

Филм и телесна лепота

Религија и помирење у филму „Исцељење“ Ивана Јовића

II

Фантастични реализам Алексеја Балабанова

Два филма Павла Лунгина

Посредовања – О филму „Исцељење“ Ивана Јовића

Са вером у Бога – Филм „Завештање“ Ивана Јовића

У раљама лудила – Филм „Унутра“ Мирка Абрлића и Јелене Марковић

О наказама и људима – Филм „Ја, Данијел Блејк“ Кена Лоуча

Нови живот – „На млечном путу“ Емира Кустурице

„Викинг“– Филм о Владимиру Кијевском и крштењу Русије

У љубави и истини – Кадијевић о Кадијевићу

Извор: Стање ствари

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here