Насловна Насловна Кнежевић: Неолиберални гуру црногорског пропадања – Веселин Вукотић неће се спасити од...

Кнежевић: Неолиберални гуру црногорског пропадања – Веселин Вукотић неће се спасити од одговорности

6
ПОДИЈЕЛИ

Неолиберални гуру црногорског пропадања и пљачкашке приватизације Веселин Вукотић неће бити спашен од одговорности нити поштеђен од доказивања свог богатства, саопштио је данас предсједник ДНП-а Милан Кнежевић. Он је нагласио да нови друштвени уговор, који ће бити понуђен грађанима подразумијева конфискацију имовине свима који су се обогатили на несрећи овог народа, одузимање фабрика и њихову предају на управљање радницима, и обавезну наплату екстра профита тајкунским хоботницама, „које су по бизнис плану Веселина Вукотића, од неписмених клипана постали бизнис елита“.

Саопштење г. Кнежевића преносимо у цјелости:

Да су у Црној Гори од увођења Милове демократије на снази лицемерје, непотизам, безочне преваре, лажи и свакодневно силовање здравог разума, на свом терену и на волшебан начин је потврдио један од перјаника новоцрногорске интелектуалне елите, ректор Универзитета „Доња Горица“ Веселин Вукотић.

Познат по философским погледима на домаћу и свеколику стварност, Вукотић је новом бесједом о пропадању цивилизација због самозадовољства, пораста бирократије и моралном сагледавању проблема црногорског друштва опчинио читаву домаћу јавност. Тако је, осврнувши се у својој божићној посланици на карактеристике данашње цивилизације, Вукотић са становишта успјешног бизнисмена луцидно примијетио да неједнакости раздиру друштвено ткиво, јер се, према његовим ријечима, смисао и циљ савременог човјека своди на имати све више материјалног, а не бити испуњен појединац који живи пуноћом живота.

Настављајући у маниру отуђеног новоцрногорског интелектуалца и тајкуна, Вукотић је виспрено оцијенио да нарастајућа бирократија једино производи јавни дуг, уноси рутину и убија нову мисао, заборављајући да је он сам идеолог и поборник учауреног, деструктивног бирократизованог система у ком врло успјешно стваралачки плива. Ваљда занесен духовним блаженством на дан најрадоснијег хришћанског празника, заборавио је да је управо УДГ сабирни центар високих државних службеника и функционера владајуће партије који, поред зараде у државним органима, добијају позамашна средства да као провјерени партијски кадрови и будући послодавци преносе студентима своја искуства о пуноћи живота на јаслама грађана.

„Људи без духа и са McDonalds логиком“ управо су они који са титулама зарађеним на плагираним дипломама ректор УДГ запошљава као своје предаваче, а које у својој самозаљубљености наводи као опасност за будуће генерације. Зато није осјећао потребу ни да се осврне на повлашћени положај ове институције, која за своје бивствовање од оснивања успјешно заобилази законске норме, као ни то да су њено финансирање потпомогли и грађани Црне Горе, како би се систем високог образовања уредио по мјери оснивача и сувласника УДГ-а Мила Ђукановића.

Случајно није поменуо ни своје мјесечне приходе који, по основу разноразних ангажмана на Универзитету и у државним институцијама, износе више хиљада евра, као ни то да је и својој ћерки омогућио да осјети тежину рада у државним органима, стецишту бирократије коју Вукотић са страшћу критикује. Скроман какав јесте, ваљда није желио да се хвали саучешништвом у изградњи бизниса у високом образовању кроз енормна средства од школарина и буџетским финансирањем Универзитета чији је ректор; или се можда у својим луцидним интервалима сјетио системски осмишљене деградације државног универзитета и безочног прогона професора који уживају статус маргинализоване групе.

Желим да обавијестим неолибералног гуруа црногорског пропадања и пљачкашке приватизације да га ови божићни ламенти неће спасити од одговорности, нити ће га поштедјети доказивања свог богатства. Јер нови друштвени уговор који ћемо понудити црногорским грађанима подразумијева конфискацију имовине свим који су се обогатили на несрећи овог народа, одузимање фабрика и њихову предају на управљање радницима, и обавезну наплату екстра профита тајкунским хоботницама, које су по бизнис плану Веселина Вукотића, од неписмених клипана постали бизнис елита.

У свеобухватној рашкоши „пророчанског“ говора, Вукотић на крају седељке није пропустио да подијели своја промишљања и моралне дилеме о прекоокеанским дешавањима.

Осврнувши се на побједу Доналда Трампа у Америци, проницитељски је оцијенио да је његова побједа можда и најава краја монопола политичких партија и увод у нови облик демократије. Очито није могао да сакрије оправдану бојазан за сопствену судбину, имајући у виду јавно изнесено мишљење предсједника САД-о о његовом пријатељу и пословном партнеру Милу Ђукановићу. Осјетивши панику у редовима својих колега из ДПС-а након пораза њихових савезника, и Вукотићу је постало јасно да је вријеме за нову политичку комбинаторику, а то значи испливавање свих политичких промашаја, малверзација и злоупотреба креатора и гробара тмурне црногорске стварности. Зато није чудно што Вукотић ламентира над радикалним промјенама које слиједе, јер свако се чеше гдје га највише сврби.

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Veselin, koji je pametan i sigurno nije neznaven (ne zamjerite sto koristim kolokvijalni govor), nazalost je tipican primjerak nase inteligencije koja je sklona da nevjerovatnom brzinom prihvata novotarije. Sjetite se kojom se brzinom komunisticka ideja primila na mlade ljude u CG i Srbiji izmedju 2 rata, a pogotovo poslije kraja drugog. Posljedice svi znamo. Isto tako se primila neoliberalna ideologija, naravno ne samo na Veselina, mada bih bio sklon da tu ekonomsku „skolu“ nesto modifikovanu na CG uslove nazovem vesologijom. E pa rezultat primjene te „teorije“ je temeljito unistenje ono malo privrede sto je CG imala. Tako sad imamo interesantnu situaciju: Umjesto neefikasne dirigovane socijalisticko-samoupravne privrede, sada ne postoji nikakva privreda uopste. O usputnoj pljacki i kradji svega sto nije za nebo zakaceno suvisno je govoriti. Nazalost nijesam imao priliku da vidim taj intervju sa Vesom, ali nije tesko predvidjeti kakvo ce prestrojavanje nastati na crnogorskoj politicki-ekonomsko-lupeskoj estradi. Ispasce da su oni sve to jos prije razumjeli i predvidjeli, samo ih mi, obican, normalan svijet nijesmo dobro shvatili.

 2. 0
  0

  Da da,taj licemer Vukotic koji se kao pobornik neoliberalnog koncepta nemijesanja države u formiranje cijena tj. zalažući se za njhovu tržišnu regulaciju,i te kako je ćutao i zalagao se za miješanje države u spašavanje banaka narodnim novcem

 3. 0
  0

  Мало има затвора у Црној Гори за све те типове. Мало има и банака, па су сигурно своје богатство однијели ко зна куда.

 4. 0
  0

  i raznoraznoj bulumenti politickih analliticara iz biograda oduzeti novcana sredstva i naplatiti im odsetu za avionske karte i smjestaj po pg kad dolaze da analliziraju cg politicku scenu na rtcg i juda dzi.

 5. 0
  0

  samo insisitirajte u svom politickom djelovanju na hapsenju svih kojima se dokaze da su se na muci naroda obogatili i oduzimanju imovine i acete snaznu podrsku naroda.Koji je gladan bukvalno i gladan pravde

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here