Насловна Друштво Кнежевић на слави цркве Пресвете Тројице у Враки: Можемо бити раздвојени границама,...

Кнежевић на слави цркве Пресвете Тројице у Враки: Можемо бити раздвојени границама, али не језиком и црквом

1
ПОДИЈЕЛИ

На слави цркве Пресвете Тројице у Враки код Скадра, и прослави празника Силаска Светог Духа на Апостоле, на којој је литургију служио протојереј Велимир Јововић, парох кличевско-страшевински и старотребјешки, с благословима Архиепископа тиранског и албанског г. Анастасија и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, окупили су се бројни грађани из Враке и Скадра, као и многи други, који су стигли из Црне Горе са поријеклом из тих крајева.

Међу бројним званицама били су и представници Амбасаде Републике Србије, као и предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић, књижевник Будимир Дубак и потомци породице покојног попа скадарског Велише Поповића. Након литургије присутни су на старом српском гробљу у Враки присуствовали парастосу и освјештавању обновљеног споменика и гроба протојереја Велише Поповића, пароха у Враки.

Предсједник ДНП Милан Кнежевић је предсједнику Удружења „Морача-Розафа“, Павлу Брајовићу, уручио Сабрана дјела Миодрага Ћупића, који се Кнежевићу посебно захвалио. Кнежевић се притом захвалио на топлим ријечима добродошлице, и окупљенима честитао славу, у жељи да и даље на прави начин чувају нашу традицију и на тим просторима, као и наш језик и духовност.

Том приликом је кроз поређење српског са јеврејским народом подсјетио да не смијемо заборављати жртве српског и црногорског народа, поднесене приликом ослобађања Скадра, а посебно наше војске, која се током Првог свјетског рата повлачила преко Албаније.

Кнежевић је истакао да можемо бити раздвојени границама, али да нијесмо раздвојени ни језиком, ни нашим духом, културом и Црквом, и на крају саопштио да очекује пријатељску узвратну посјету у Црној Гори.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Srbima u Albaniji moraju se dati prava koja imaju u Crnoj Gori i srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija šiptari ( u Albaniji su Albanci). Srbi moraju dobiti svoje vrtiće, škole, fakultete, časopise, radio stanice, simbole, sigurna poslanička mjesta u parlamentu, kao i da se omogući onim Srbima koji su nasilno poarbanašeni, da se vrate svojim korijenima i da slobodno uzmu srpska imena i prezimena.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here