Насловна Поглед Кнез Арсен Карађорђевић – храбри српски официр познат по бурном животу

Кнез Арсен Карађорђевић – храбри српски официр познат по бурном животу

2
ПОДИЈЕЛИ

Кнез Арсен Карађорђевић, најмлађи брат краља Петра, засигурно је најхрабрији и најодликованији српски официр. На бројним фронтовима од Вијетнама до Балкана и од Варшаве до Африке овај се српски и руски генерал и француски легионар увек одликовао неизмерном смелошћу и вештином командовања. Када није ратовао, водио је буран живот, углавном у салонима у Петрограду, па је због тога врло често био на мети сензационалистичке штампе.

arsen-karadjordjevic-foto-promo_f

О њему је било веома ризично писати, посебно у негативном контексту, што је најбоље на својој кожи искусио познати новинар тог времена Пол Долфус, који је своје занимање за “несташног” војсковођу умало платио главом. Остала је ипак тајна да ли је Арсен, иначе врстан стрелац, намерно промашио главу смелог новинара или је овај имао само велику срећу што је хладнокрвном кавгаџији у последњем тренутку ипак задрхтала рука.

Додуше, није се само несрећни новинар нашао на нишану познатог бонвивана из Петрограда, мада о тачном броју мегдана у којима је учествовао има врло мало података. Једни тврде да је био учесник 14 двобоја, док се према другима, због одбране части врло често хватао оружја, чак више од 40 пута. У тим двобојима 15 својих противника је наводно убио. Исто број је и оних који су му изашли на црту, али су ипак неком пуком срећом остали живи, носећи до смрти ожиљке који су их подсећали на блиски сусрет с прослављеним ратником, док је седам дуела остало нерешено, пише „Ало“.

Савременици су га описивали као “лудачки храброг” човека, вичног свим врстама оружја. Чувени хрватски писац Мирослав Крлежа га је, наводно, спомињао као “невиђену мишићну силу од које бежи тане”. Према једним изворима, учествовао је у девет ратова, а према другим, у свим оружаним сукобима које је Русија водила у другој половини 19. и првој половини 20. века.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Кнез Арсеније је имао 18 одликовања. Јован Поповић Липовац 33 али он није Србин за Вас?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here