Насловна Политика Клуб Бошњака ставио вето на одлуку о референдуму у РС

Клуб Бошњака ставио вето на одлуку о референдуму у РС

0
ПОДИЈЕЛИ

Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске ставио је данас вето на одлуку Народне скупштини РС о референдуму у РС о Суду и Тужилаштву БиХ.klub bosnjaka

Шеф бошњачког клуба Мујо Хаџиомеровић потврдио је на прес-конференцији у Бањалуци да је тај клуб покренуо питање заштите виталног националног интереса на одлуку о референдуму у РС о Суду и Тужилаштву БиХ, јер сматрају да је неприхватљиво да ентитет оспорава правосудне институције државе.

Бошњачки клуб ће, како је истакао, искористити сва правна средства да би оспорили за њих неприхватљиву одлуку о референдуму те да су Суд и Тужилаштво институције формиране у складу с Уставом БиХ.

Он је најавио и да ће Клуб Бошњака затражити оцјену уставности Закона о референдуму у РС, јер сматрају да за тај акт нема упоришта у Уставу РС.

Хаџиомеровић је рекао и да ће, уколико Уставни суд РС одбије вето Бошњака, тражити да се о одлуци о референдуму изјасни и Уставни суд БиХ.

Процедура сада налаже да ће вето Бошњака на одлуку о референдуму у РС-у разматрати Вијеће народа, а уколико се ставови не усагласе засједат ће и Заједничка комисија Вијећа народа и Народне скупштине РС.

Уколико ни тада не буде договора, коначан став дат ће Уставни суд РС-а.

Тек када се исцрпе све ове активности, одлука о референдуму би и званично ступила на снагу.

Народна скупштина РС усвојила је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, који ће, према одлуци, бити одржан у првој недјељи по истеку 50 дана од ступања на снагу ове одлуке.

За одлуку, којом је подржан приједлог предсједника Републике Милорада Додика, гласало је 45 посланика, док се њих 31 суздржало од гласања, а бошњачки посланици су уз знак противљења напустили скупштинску салу прије гласања.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here