Насловна Политика Кљајевић: Влада ЦГ санационим планом ушла у отворено правно насиље

Кљајевић: Влада ЦГ санационим планом ушла у отворено правно насиље

0
ПОДИЈЕЛИ

Демократска народна партија Црне Горе ће покренути иницијативу пред Уставним судом за оцјену уставности и законитости Предлога закона о измјенама Закона о социјалној и дјечијој заштити, којим је предвиђено смањење накнада за мајке, саопштила је Јелена Кљајевић, предсједница ОО ДНП-а Бијело Поље.

Према ријечима Кљајевић,  Влада Црне Горе је таквим предлогом Закона ушла је у отворено правно насиље, јер је јасно да Владин предлог “рестрикције” зарада ретроактивно повређује и ускраћује стечена права зајемчена Уставом што је недопустиво.

„Поред правног насиља овај предлог Закона показује јасну интенцију да Влада политичког континуитета наставља са традицијом “лијечења” фискалних проблема на штету најугроженијих социјалних категорија. Кориснице накнаде за мајке доминантно су представнице, управо те друштвене групе. Још је опасније, ако се Марковићева Влада “шеретски” игра са висином поменутих накнада, како би поново пред неки наредни изборни процес нашим мајкама повратила оно што им се противуставно, сада брутално отима. А све у циљу стимуланса за политичку подршку“, истиче она.

Не треба искључивати и овакав сценарио, напомиње Кљајевић, јер њихова досадашња политичка пракса управо на то и упућују.

„Сувишно је и говорити о непостојању јавног интереса којим би се покушале оправдати овакве одлуке којима се наноси отворена штета и држави и корисницама накнада. Умјесто да се фискални проблеми решавају увођењем прогресивних пореских стопа како би највећу терет сносили они који имају највише, “пуњење” државне касе се готово по правилу увијек одвија на терет најугроженијих друштвених слојева. Ваљда би било природно да је однос према мајкама саткан од посебног сензибилитета чији је циљ позитивна дискриминација према онима којима дугујемо највише, а не брутално отимање и ускраћивање стечених права које им приређује Влада Црне Горе“, закључује она додајући да је и више него потребно да сви учесници на друштвено-политичкој сцени покажу одговоран однос кроз супростављање таквом правном насиљу и тортури коју је умјесто честитке за Нову годину актуелни режим приредио за наше мајке.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here