Насловна Политика Клинтонова оптужена да је потценила, а потом приказала екстремизам у Либији

Клинтонова оптужена да је потценила, а потом приказала екстремизам у Либији

0
ПОДИЈЕЛИ

Рeпубликански чланови америчког Конгреса објавили су данас извештај о нападу на амерички конзулат у Бенгазију 2012. године, оптуживши тадашњу америчку државну секретарку Хилари Клинтон да је потценила, а потом и погрешно приказала екстремистичку претњу у Либији.

Извештај има 800 страна. У њега су утрошене две године и седам милиона долара од пореских обвезника, навео је AFP.

У нападу на амерички конзулат у Бенгазију убијена су четири Американца, међу којима и амерички амбасадор у Либији Крис Стивенс.

Одбор Представничког дома за истрагу инцидента оптужио је војску за спор одговор у слању ресурса у америчко дипломатско представништво упркос наредбама председника Барака Обаме и тадашњег секретара за одбрану Лајона Панете, навео је Глас Америке.

Републикански конгресмен, Треј Гауди, предводио је истрагу напада у Бенгазију 2012. године.

„Ништа није могло да стигне до Бенгазија, зато што ништа није послато. Ниједан припадник америчке војске није распоређен у Бенгазију упркос наредби секретара за одбрану у седам сати увече тог дана“, рекао је Гауди.

У извештају, који обухвата интервјуе са 80 нових сведока, закључује се да је Обамина администрација крива за, како се наводи, спор одговор.

„Вашингтон је имао приступ информацијама, у стварном времену, али оне нису утицале на одлуке које су донете“, истакао је Гауди.

Поједини законодавци отишли су и корак даље од закључака комитета и оштро критиковали тадашњу државну секретарку Хилари Клинтон.

„У јавности је говорила америчком народу да је реч о протесту подстакнутом видео снимком, док је приватно говорила истину да је у питању терористички напад“, казао је републикански конгресмен Џим Џордан.

„Овде је реч о републиканској теорији завере у потрази за завером“, поручио је заменик портпарола Беле куће Ерик Шулц.

Изборни штаб Хилари Клинтон саопштио је да је извештај исполитизовао смрт четири Американца. Демократе су више пута истакле да је његов циљ да се угрози њена председничка кандидатура.

„У питању је комитет који је радио дуже од комисије за нападе 11. септембра и комитета за Перл Харбур, убиство председника Кенедија, иранску кризу и Вотергејт“, навео је Шулц.

Поједини републиканци, међу којима и Доналд Трамп, оптужили су Клинтонову да није обезбедила адекватну заштиту америчке мисије.

Свој извјештај су јуче објавиле и демократе у комитету, које су навеле да најближе америчке трупе, распоређене у Италији, нису могле на време да дођу до Бенгазија да спасу дипломате, а да је Хилари Клинтон тада била активно укључена у решавање ситуације.

До сада је спроведено најмање 10 истрага инцидента, док је бивша државна секретарка прошлог октобра сведочила 11 сати у Конгресу.

Амерички Стејт департмент саопштио је данас да није била грешка имати дипломатску мисију у Бенгазију, као и да се нада да ће се вратити у Либију.

Стејт департмент се огласио након што су републикански чланови америчког Конгреса објавили извештај о нападу на амерички конзулат у Бенгазију 2012. године.

Тада су убијена четири Американца, међу којима и амерички амбасадор у Либији Крис Стивенс.

У извештају се оптужује тадашња америчка државна секретарка Хилари Клинтон да је потценила, а потом и погрешно приказала екстремистичку претњу у Либији.

Портпарол Стејт департмента Марк Тонер је изјавио да је Бенгази био важна област током грађанског рата и да нико није више веровао у важност да се тамо буде од Криса Стивенса.

Тонер је навео да Стивенс није био једини који је сматрао да је важно за САД да тамо имају представништво, пренео је АP.

Извештај има 800 страна. У њега су утрошене две године и седам милиона долара од пореских обвезника, навео је AFP.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here