Насловна Мозаик Климатске промене ће преживети развијене земље, Србија, Босна и Црна Гора имају од...

Климатске промене ће преживети развијене земље, Србија, Босна и Црна Гора имају од 50 до 59 одсто ризика

1
ПОДИЈЕЛИ

Климатске промене ће све више имати утицаја на живот на Земљи. И поред бројних састанака лидера европских земаља поводом те теме и проналажења начина да се суоче са овим проблемом, научници истичу да је проблем у рукама данашњих генерација озбиљан, преноси Спутњик.

Недавни извештаји научника показују да и највећа упозорења потцењују ситуацију.

Берба лубеница у Абхазији
SPUTNIK
Руски климатолози: У Сибиру ће се садити лубенице

Свака земља погођена је на различите начине. Сајт „Индипендент“ креирао је мапу која показује колико је која земља спремна да се адаптира на климатске промене које предстоје на основу инфографика добијених из индекса глобалне адаптације који је део пројекта Универзитета Нотр Дам у САД.

Треба узети у обзир да је мапа заснована на рангирању, а не на обимним проценама сваке земље, преноси Б92.

Такође, истиче се да је мапа прављена на нивоу државе, што не значи да поједини градови или територије високорангиране земље немају проблема са суочавањем са променама.

Развијене земље, као целина, имају много више потенцијала да се прилагоде планетарном загревању. Мапа одражава способност земаља да реагују на климатске промене и стекну боље услове за становништво.

Најбоље рангиране су скандинавске земље, Велика Британија, Аустралија и Јапан, затим Канада и САД и земље централне и југозападне Европе.

Највећи проблем, посматрајући мапу, имаће све афричке земље, осим Боцване, јужна Азија и велики део југоисточне и југозападне Азије.

Када је реч о Балкану, најбоље рангиране су Мађарска и Хрватска, док Румунија, Србија, Босна и Црна Гора спадају у категорију држава које имају од 50 до 59 одсто ризика.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Треба узети у обзир да је мапа заснована на рангирању, а не на обимним проценама сваке земље, преноси Б92.
  Apokalipsa ,iako ta rijec ne odgovara stvarnom znacenju .Meteoorolozi a najvise politicari pisu i naravo pricaju o klimatskim promjenama.Kad sam devedesetih stigao u Njemacku u Spigli je izsal slika gdje je Keln i katedrala pod vodom 202o Bila su to surova predvidjan koja su izasla iz glava tada nepoznatih svjetskih mocnika i lazova siroj javnosti.Spigle je to objavio 1986,ravno prijed 31 godinu,josuvjek Njemci u najvecoj mjeri idu u inostranstvo na ljetovanje u potrazi za morem i ljetovanjem.
  http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-21113442.html
  Ovakvi clanci dolaze u trenutku velike suse koja je zadesila ovo podrucje,evo 4 mjeseca u vise da nije padala kisa na Primorje,reci ce neki toga nie bilo,jeste i to sigurno i vecih susa i toplijeg ljeta.
  Ako pogledamo ovu kartu sem Turske skoro da se poklapa sa kartom Pentagona zemalja koje treba zauzeti ili ponistit kao prostori koji se ne mogu integrisati

  ,medjutim mozda se to i poklapa u njihov palan u sta debelo sumnjam,jer zemlja je zivi organizam isto jednako kao sto smo mi zivi tako ce se i ona otresti ne prognozera nego svega sto joj bude smetalo,e sad da li cemo bas mi biti ti koji ce biti pogodjeni nebih se usudio prognozirati.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here