Насловна Политика Клаус: Крим није припадао Украјини

Клаус: Крим није припадао Украјини

1
ПОДИЈЕЛИ

Бивши предсjедник Чешке Вацлав Клаус истиче да Крим није припадао Украјини и уједно поручује да је решење украјинске кризе могуће само постићи преговорима, односно компромисом, за шта украјинско руководство није способно.

Vaclav Klaus

 „Стање у Украјини је већ предуго трагично и потребно је је што брже нешто учинити. Међутим то не значи никакву интервенцију споља, већ решење може бити пронађемо само преговорима, кроз компромис. Штета што политичко руководство у Украјини за то није способно“, нагласио је он у интервјуу бечком дневнику „Пресе“.

Клаус је подсjетио да има добро искуство јер је био сведок подjеле Чешко-Словачке.

„Читав живот сам тамо живио и идеја о подјели земље је била за мене глупост и био сам против. Међутим видио сам да Словаци желе стварно да буду самостални и онда сам разумио да је једино рјешење компромис, подела. Слично мора услиједити и у Украјини“, поручио је чешки политичар.

Клаус је уједно истакао да се у Украјини не ради о украјинско-руском конфликту, што се у западној Европи тврди.

„За мене је овај конфликт „Европа и САД против Русије“, а Украјина је само пасивни инструмент у том спору“, сматра некадашњи чешки предсједник. Према његовим ријечима Украјина је земља у којој посткомунистичка трансформација готово не постоји и која је, у поређењу са другим средње и источноевропским земљама је неуспјех, што је, како је подвукао, узрок конфликта.

Он каже да је Украјина подијељена земља, која је вјештачки направљена и која нема аутентичну територију нити хомогено становништво, а због чега је трансформација била тежа него негдје друго.

Актуелна криза, како додаје, је резултат тежњи да се Украјина натјера на одлуку да ли ће се приклонити западу или истоку, а пред такву одлуку ставити земљу значи уништити је.

krim

„Нисам адвокат Владимира Путина или Русије, и наша историја за време комунизма је увек била усмјерена против Русије. Ја тражим само истину и према мом мишљењу је Русија била натјерана на реакцију на Криму, а не акцију“, објаснио је Клаус додајући да је то била реакција на Мајдан, догађаје у Кијеву, на нападе на руско становништво.

„Потпуно је јасно да Крим не припада Украјини, већ је увек био дио Русије. Унутрашња криза у Украјини је за мене главни узрок. Без Мајдана не би било анексије Крима“, уверен је он.

Упитан да ли би као предсједник прихватио када би једна сусједна земља анектирала дио државне територије Клаус је истакао да то питање не може тако прихватити.

„У сваком случају не бих прихватио такав развој као у Украјини у мојој земљи. Ја бих раније почео да разговарам са опозицијом, али то политичари у Украјини, нажалост, нису учинили. То је за мене узрок, а све друго су последице“; каже Клаус.

Он се осврнуо и на терористичке нападе у Француској додајући да су узроци у погрешној политици због омогућавање инвазије миграната. Према његовим ријечима богати Европљани не желе више да обављају поједине дјелатности и позвали су радну снагу из Турске и других земаља, што је била грешка.

Он сматра да је главни проблем лажна идеологија мултикултурализма, која се мора што прије заборавити јер уништава друштво.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here