Насловна Друштво Кирил: Од протестаната нас додатно деле истополни бракови и женско свештенство

Кирил: Од протестаната нас додатно деле истополни бракови и женско свештенство

0
ПОДИЈЕЛИ

Православна црква чува своје јединство у свету данас, али се пукотине које деле неке хришћанске конфесије повећавају, изјавио је патријарх московски и целе Русиje Кирил у храму Христа Спаситеља у Москви на Дан победе православља (прва недеља Великог поста).

842266
        

„Црква, милошћу Божијом, чува своје јединство… Данас су носитељи тог јединства 15 аутокефалних православних цркава, данас смо помињали имена њихових поглавара“ – казао је патријарх Кирил после богослужења.

Служби у главном храму руске престонице присуствовали су амбасадори више држава чије становништво претежно исповеда православље, као и представници помесних православних цркава.

Московски првосвештеник је истакао да данас многи говоре о Богу, али да речи неких „не помажу толико људима да се приближе Богу, колико постављају нове баријере, још више делећи светско хришћанство“.

Односи православне Цркве с неким протестантским деноминацијама отежавају њихово признавање истополних бракова и женског свештенства.

„Огромне разлике, нарочито између неких конфесија и у односу на неке конфесије, даље се трагично повећавају. И ма колико се трудили они који те разлике продубљују да се позивају на нека савремена филозофска схватања, неку савремену антропологију, неке нове стандарде мишљења и филозофску моду, они не могу тиме да прикрију своје рушилачко деловање које је усмерено на то да се људи још више отргну од Бога, од Његових заповести, од Његовог мира“ – истакао је патријарх Кирил.

Он је позвао вернике на развијање дубоког духовног искуства, да воде праведан живот, на „непротоколарно“ учешће у богослужењима, самоанализу, покајање и молитву за данашњу Цркву „која се суочава са огромним изазовима“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here