Насловна Друштво Кинези забранили бурку: Нема више покривања лица у највећем муслиманском граду!

Кинези забранили бурку: Нема више покривања лица у највећем муслиманском граду!

0
ПОДИЈЕЛИ

Овај предлог су у децембру предали локални законодавнци, а сада је усвојен и на регионалном нивоу, али још није ступио на снагу.

5476122248_5b3f764a9c_o

Кинеске власти су забраниле женама да у јавности носе бурку у Урумћију, главном граду провинције Синђијанг, иначе аутономне области на западу земље у којој половину становништва чине муслимани.

Овај предлог су у децембру предали локални законодавнци, а сада је усвојен и на регионалном нивоу, али још није ступиo на снагу.

Према информацијама које су објавили кинески медији, овај закон ће бити уведен након уношења измена поводом примедби изнетих на састанку претходног викенда.

Ипак, неизоставна је чињеница да ће овај нови закон довести до веће отуђености ујгурске мањине, која има утисак да Хан Кинези гуше њихову културу и привреду.

Све то је почело прошле године у марту када је група ујгурских муслимана извршила масакр на станици у Кунмингу. Тада су кинесни званичници повећали ограничења за групу коју доживљавају као потенцијалне екстремисте.

Ограничења су отишла толико далеко да су званичници у Синђијангу забранили студентима и државним службеницима да посте током Рамазана, а градска управа Карамија је увела забрану коришћења јавног превоза за све који носе бурку, нићаб, хиџаб или неку другу “браду”.

Све учестали напади и сукоби у којима учествују Ујгури су изазвани највероватније овим ограничењима. Данас је полиција у округу Шуле, код Кашгара убила шест нападача, који су наводно покушали да детонирају низ експлозивних направа, а у нападима екстремиста на полицију, становништво и званичнике у округу Шаче које се догодило у августу прошле године, живот је изгубило око 100 људи.

Ипак, државна агенција Синхуа оправдала је ову одуку, истичући да она постоји и у Француској.

Бурка није традиционалан део ношње ујгурских жена. Пропис је резултат настојања да се обузда ширење екстремизма због којег су ујгурске жене присиљене да се одрекну традиционалних шарених нођњи и почну да носе црне бурке – навела је ова агенција у свом саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here