Насловна Политика Кинески медији: Западу стигло време за наплату грехова

Кинески медији: Западу стигло време за наплату грехова

0
ПОДИЈЕЛИ

Верске и културулошке тензије са којима је Запад суочен су заправо историјска наплата за ропство и колонијализам, оцењују данас кинески државни медији, коментаришући напад на редакцију листа „Шарли Ебдо“.

kineska stampa

„Оно кроз шта пролазе развијена друштва на Западу јесте наплата за историјска дела попут ропства и колонијализма који су довели до данашње демографске структуре“, наводи лист „Глобал тајмс„, познат по свом националистичком тону.

„Када мир буде поново успостављен, а ако „Шарли Ебдо“ буде наставио са својим ставовима о исламу, довешће француску владу у тешку позицију и постаће симбол сукоба цивилизација у Европи“, оцењује кинески дневник, а преноси АФП.

Лист наводи и да „питање имиграције храни ултраекстремну десницу у Европи, чинећи сукобе готово нерешивим“.

У уводнику тог листа стоји да недавни марш солидарности у Паризу и другим градовима нису ништа до средства за „смирење бола“, али средства које не може да заустави „интензивирање сукоба цивилизација“.

„Упркос масовности, марш солидарности у Паризу изгледао је као давање тешко оболелом пацијенту средства за смирење болова“, наводи лист и оцењује да такви скупови „тешко могу да дају значајне резултате“.

Кинеска агенција Синхуа оцењује да се напад на „Шарли Ебдо“ не може поједностављивати и представљати као напад на слободу медија, јер и слобода има своје границе, које се односе на вређање, подругивање и посмех религији и веровању других људи.

„Крајње је време да западни свет преиспита праве узроке тероризма, као и ограничавање слободе медија, како би избегао још више насиља у будућности“, оцењује та агенција.

Пекинг строго контролише домаће медије и недавно је покренуо једну од највећих кампања у последњих неколико година са циљем да утиша критичаре власти, а током које је ухапшено на десетине активиста за људска права, адвоката, новинара и академика, наводи АФП.

Кина се прошле седмице придружила осуди напада на „Шарли Ебдо“, али су власти те земље истовремено навеле и да су провокативне карикатуре тог магазина „позив на насиље“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here