Насловна Политика Кина украла дизајн борбеног авиона?

Кина украла дизајн борбеног авиона?

0
ПОДИЈЕЛИ

Кинески хакери украли су кључне информације о дизајну борбеног авиона Ф-35, откривено је у тајним документима које је објавио бивши обавештајац Едвард Сноуден.

F-35C Carrier Landing

Како се наводи, инцидент се догодио 2007. године, а хакери су били „повезани са кинеским властима“.

Документацију и обавештајне податке Агенције за националну безбедност САД (НСА) и њених партнера, пренео је немачки „Шпигел“, уз подсећање да је о упаду у базе података америчке војне индустрије писао „Вашингтон пост“ пре две године.

Документи које је открио бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден садрже податке о напорима америчких обавештајаца да открију и да се „боре против кинеске сајбер шпијунаже“.

Према објављеним подацима НСА, кинески сајбер шпијуни украли су велику количину осетљивих војних информација, укључујући „много терабајта података“ који се односе на борбени авион Локид-Мартин Ф35 Лајтнинг ИИ из заједничког програма САД, Британије, Италије, Канаде, Аустралије, Холандије и савезника, под називом „Џоинт страјк фајтер“.

Документи који су процурили показују да украдена информација о дизајну укључује детаље о радарском систему авиона који се користи за идентификацију и праћење мете, детаљну схему мотора, методе за хлађење издувних гасова и др.

Иако су већ постојале тврдње да је Ф-35 био мета кинеске сајбер шпијунаже, Сноуденови документи представљају прву јавну потврду о томе да су веома осетљиви подаци били компромитовани.

Како наводе медији, Кина је овим потезом „прескочила“ 25 година развоја и истраживања.

Стручњаци из области војне авијације спекулишу да дизајн нових кинеских борбених авиона „пете генерације“ Ченгду Ј-20 и Шењанг Ј-31 је под великим утицајем украдених информација из САД, што значајно умањује супериорност САД и њених савезника у ваздуху, коју су дуго уживали.

Кинеска страна је одлучно одбацила наводе које је објавио „Шпигел“.

„Ови наводни докази који се користе како би се неосновано напала Кина немају никаквог упоришта у реалности“, поручили су из министарства спољних послова Кине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here