Насловна Политика Кина: Убијено шест нападача

Кина: Убијено шест нападача

0
ПОДИЈЕЛИ

Полиција у региону Синђанга, на далеком западу Кине, убила је шест нападача, објавио је државни информативни портал.

kina-napad

У питању је претежно муслиманска области у којој владају немири.

Није било жртава међу полицијом и цивилима, наведено је у извештају на сајту владе Синђанга.

У Синђангу живи девет милиона припадника муслиманске етничке мањине који говоре туркијски.

Сукоби су данас избили када су становници округа Шуле, близу древног града Кашгар, приметили „да сумњива особа носи експлозивну направу“, пише на сају Тијаншан.

Они су позвали полицију која је отворила ватру након што је један нападач покушао да нападне полицајца секиром и активира експлозив.

Он је убијен, али се убрзо појавило још пет нападача који су „покушали да активирају експлозивне направе један за другим“, јавља Тијаншан.

Полиција је одлучно убила и њих петоро, додаје се на сајту.

Кинеска владајућа Комунистичка партија строго ограничава приступ том региону, тако да је тешко проверити информације из независних извора, напомиње АФП.

Насиље у Синђангу интензивирано је током прошле године и најмање 200 људи је погинуло у низу сукоба и све софистициранијих напада у том подручју богатом рудама.

Пекинг, који за насиље у Сингјангу оптужује „верске екстремисте“, „сепаратисте“ и „терористе“, одговорио је интензивном операцијом протеклих месеци. Током ње је од јуна ухапшено више стотина људи, а око 50 је јавно погубљено или су им изречене смртне казне.

Организације за људска права тврде да је насиље изазвано суровим опхођењем полиције према ујгурској мањини, као и владиним кампањама против верских обичаја као што је ношење вела.

Кина негира да врши репресију и тврди да је увела преко потребну модернизацију и економски развој у тај пространи, копнени регион који се граничи са централном Азијом.

Суд у престоници тог региона Урумћију осудио је у децембру осам људи на смрт због два смртоносна напада, од којих је један извршен на главној железничкој станици у том граду, а други на пијаци.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here