Насловна Политика Кина: Са Русијом шта год Запад радио

Кина: Са Русијом шта год Запад радио

0
ПОДИЈЕЛИ

Званични Пекинг је обећао да ће наставити да сарађује са Русијом на економском и дипломатском плану упркос санкцијама које је Запад увео Москви због Украјине

kina-rusija

Из Пекинга додају да се међусобни односи Кине и Русије базирају на „заједничкој потреби“.

Практична сарадња између Кине и Русије се темељи на заједничкој потреби, има за циљ резултате који ће одговарати и једнима и другима и има огроман унутрашњи подстицај и простор за ширење“, изјавио је кинески шеф дипломатије Ванг Ји, пренела је агенција АФП.

Ванг је на маргинама заседања кинеског парламента рекао да ће Пекинг и Москва „наставити са стратешком координацијом и сарадњом у циљу одржавања међународног мира и безбедности“.

Његов коментар сигнализује да Путин, којег Запад жестоко напада због анексије Крима и актуелног конфликта на истоку Украјине, може да рачуна на даљу кинеску економску и дипломатску подршку, оцењује француска агенција.

Кина и Русија су сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација, а досад су неколико пута заједно користиле право вета како би блокирале намере Запада.

Поред тога, економске везе две земље су све чвршће, будући да су Кини веома потребни руски енергенти, док је званична Москва због санкција у потрази за стабилним тржиштима у свету.

Ванг је најавио да ће Кина и Русија „напорно радити на томе“ да повећају вредност билатералне трговине на 100 милијарди долара годишње, према прошлогодишњих 95,3 милијарде долара, као и да ће интензивирати сарадњу у финансијском, енергетском и нуклеарном сектору.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here