Насловна Политика Кина повећава војни буџет за 10 одсто

Кина повећава војни буџет за 10 одсто

0
ПОДИЈЕЛИ

Кина ће у 2015. години повећати свој војни буџет за 10 одсто, најавила је портпаролка кинеског годишњег парламентарног заседања Националног народног конгреса Фу Јинг.

kineska-vojska

Фу је додала да ће повећање војног буџета бити у складу са растом целокупне потрошње и истакла да ће то и званично бити објављено у четвртак, када почиње седница Националног народног конгреса, преноси Би-Би-Си.

Она је истакла да Кина није заборавила лекције из историје — „они који остану иза биће на мети силеџија“.

„Наша земља ће се модернизовати, а важан део тога је модернизација националне одбране. То захтева одређену гарантовану суму новца“, рекла је Фу.

Кина је последњих година стално повећавала војни буџет, и то у двоцифреним процентима.

Пекинг је прошле године повећао буџет за војску за 12,2 одсто, на 130 милијарди долара и сада има други по вредности војни буџет на свету, али се, упркос томе, налази далеко иза САД. Поређења ради, амерички председник Барак Обама је за фискалну 2016. годину за војску тражио буџет од 585 милијарди долара.

Кина је саопштила да је повећање буџета неопходно за модернизацију војске те земље, највеће на свету.

Пекинг појачано улаже у високотехнолошку опрему попут подморница и стелт авиона, наводи дописник Би-Би-Сија из Пекинга, преноси агенција Бета.

Пекинг такође инвестира у поморске снаге, укључујући и носаче авиона. Недавни медијски извештаји о постојању другог кинеског носача авиона брзо су оповргнути.

Би-Би-Си наводи да кинески суседи пажљиво прате војне инвестиције те земље.

Последњих година, Пекинг је заузео агресивнији приступ према поморским територијалним споровима које има са Јапаном и другим земљама у југоисточној Азији, што је довело до раста регионалних тензија.

Као одговор, Јапан је повећао свој војни буџет, а то је учинила и Индија, која има спорну копнену границу са Кином.

Амерички званичници, пак, страхују да Кина умањује своју тренутну војну потрошњу, сумњајући да је она много већа.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here