Насловна Политика Ким: САД долива бензин на ватру војним вјежбама са са Јужном Корејом

Ким: САД долива бензин на ватру војним вјежбама са са Јужном Корејом

0
ПОДИЈЕЛИ
Трамп и Ким Џонг

Сјеверна Кореја упозорила је данас да САД „доливају бензин на ватру“ обављањем годишњих војних вјежби са Јужном Корејом усљед повећаних тензија између Пјонгјанга и Вашингтона.

Борбена реторика између двије земље ескалирала је након што је Пјонгјанг прошлог мјесеца обавио двије пробе интерконтиненталних балистичких пројектила чиме су САД дошле у домет наоружања, што је изазвало упозорење америчког предсједника Доналда Трампа да би Вашингтон могао да оспе „ватру и бијес“ на Сјеверну Кореју.

Пјонгјанг је потом запријетио испаљењем пројектила на америчку територију у Пацифику Гуам, што је касније сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун одгодио, али је упозорио да би могли да наставе са планом што зависи од наредног потеза Вашингтона.

Сеул и Вашингтон сјутра почињу заједничку војну вјежбу „Улчи чувар слободе“ у којим учествује више десетина хиљада војника што Пјонгјанг сматра као веома провокативне припреме за инвазију.

  • Заједнички маневри су најексплицитнији израз непријатељства против нас и нико не може да гарантује да вјежба неће обухватати реалну борбу. Заједнички маневри представљају доливање бензина на ватру и погоршаће стање на Корејском полуострву – пише у уредничком чланку сјевернокорејског листа „Родонг Шинмун“, који су пренијели свјетски медији.
ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here