Насловна Политика КиМ: Повратак Срба кад притисци престану

КиМ: Повратак Срба кад притисци престану

0
ПОДИЈЕЛИ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који ће бити и на челу новоформиране Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, је за РТС рекао и да ће у наредних неколико дана бити одржан састанак са премијером Србије Александром Вучићем.

marko djuric

„У једном од наредних дана имаћемо и састанак предсједника владе са представницима Срба са Косова и Метохије и разговараћемо о политичким притисцима који се настављају на Србе“, рекао је Ђурић и додао да ће учешће Срба у косметским институцијама остати замрзнуто до рјешавања тих проблема.

Говорећи о новоформираној Канцеларији, Ђурић је објаснио да је Влада Србије одлучила да ојача административне капацитете тако што ће окупити људе који су до сада били ангажовани у преговорима. То тијело ће, како је навео, прикупљати све информације које су значајне за преговоре Београда и Приштине на једно мјесто.

„Само када је ријеч о имовини имате документацију која је разврстана по многим органима и све то мора да буде централизовано и уредно систематизовано. Важно је да тај процес буде уредан и на једном мјесту“, казао је Ђурић.

Говорећи о примјени споразума о правосуђу и судијама на сјеверу Косова и Метохије, Ђурић је рекао да је најважније што се дошло у позицију да тамо постоје српске судије и да се не понављају ситуације као у предмету Оливера Ивановића гдје нема ниједног Србина судије.

Он је додао да Срби у те судове улазе на основу политичког договора који је писмено формулисан и да је у том смислу на сјеверу створено окружење и систем у коме ће наши људи имати неупоредиво већи утицај на правосуђе.

„До сада смо имали десетине хиљада пресуда у којима су права наших људи бацана на страну“, рекао је Ђурић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here