Насловна Друштво Киковић: Споменик Павлу Ђуришићу као једном од вођа 13-јулског устанка

Киковић: Споменик Павлу Ђуришићу као једном од вођа 13-јулског устанка

34
ПОДИЈЕЛИ

У Горњем Заостру, на традиционалном сабору, јуче је након литургије у Цркви Св. Мати Параскеве и парастоса „невиним жртвама и припадницима југословенске отаџбинске војске страдалим у Другом свјетском рату“ усвојена декларација о помирењу и подизању споменика војводи Павлу Ђуришићу у том мјесту, али и у Беранама.

Према ријечима предсједника Скупштине општине Беране и члана Одбора за подизање споменика Горана Киковића, ријеч је о новој иницијативи – да се подигну два споменика – у Заостру и у граду.

Војвода Павле Ђуришић био је један од вођа 13-јулског устанка 1941. године у Беранском срезу, а данас се, као што знамо, 13. јул слави као државни празник. Још један од аргумената је и то што је Црна Гора постала једна од чланица НАТО пакта, а познато је и то да су Сједињене Америчке Државе чланица те организације и да се тамо већ налази споменик Павлу Ђуришићу”, рекао је Киковић Побједи.

Он додаје да је природно да се споменик Павлу Ђуришићу подигне, не само у Горњем Заостру гдје је он имао сједиште штаба, него и у Беранама гдје се налази споменик Ђоку Пајковићу, једном од организатора и учесника устанка.

Пајковић је у својим књигама писао да је Павле Ђуришић осмислио план освајања Берана од Италијана, по којем су партизани већ сјутрадан ослободили Беране. То је потврдио и Радивоје Вукићевић, такође значајна личност тог времена, па сматрам да је природно да у Беранама засија споменик војводи Павлу Ђуришићу. Тиме би се помириле страсти, тиме би се исправила историјска штета која је нанесена Југословенској краљевској војсци и донекле надокнадила, тиме би се ми – унуци, потомци погинулих на обје стране помирили и за сва времена закопали ратне сјекире. То је добра идеја да се уласком у евроатлантске интеграције сви помиримо и приближимо, да заборавимо наше подјеле и једном заувијек живимо у миру, демократији и просперитету”, додаје Киковић.

Истиче и да ће Одбор, на основу декларације која ће на скупу бити усвојена, поднијети захтјев Влади Црне Горе и премијеру Душку Марковићу и нада се да ће бити прихваћен захтјев и да ће Влада финансирати подизање споменика Ђуришићу.

Ми већ имамо изливен споменик Павлу Ђуришићу за Заостро, а тражићемо од Владе да финансира подизање споменика у Беранама. Још једном наводим да ће то бити прилика да се сви помиримо и заборавимо подјеле, да опојемо наше гробове, да опојемо јаме безданице које су пуне војске безгробне, свих који су страдали у том безумном времену братоубилаштва, а знамо да су четници као и партизани били антифашисти. Очекујемо да се то помирење деси као што се десило у Србији и да Скупштина Црне Горе усвоји декларацију на основу наше декларације о помирењу и да изједначимо улогу два антифашистичка покрета у Црној Гори. То је урадила и Хрватска и Словенија, то су урадиле многе европске земље. Познато је и то да Енглеска признаје за антифашистичке покрете на територији бивше Југославије једино партизане и четнике. Рехабилитован је Дража Михајловић у Србији, а он је био врховни командант четничког покрета на свим просторима, чиме су се стекли сви услови за подизање споменика Павлу Ђуришићу и у Заостру и у Беранама, односно тиме би се подигао споменик свим погинулима којима је он био командант“, поручио је Киковић.

Заостро 2017.

Декларација о помирењу и подизању споменика војводи Павлу Ђуришићу

Текст Декларације преносимо у цјелости:

И ове године као и претходних, овдје се у Заостру код Берана окупљамо се на Сабору помирења и заједништва и шаљемо поруке мира и љубави.

Ми, потомци невино страдалих припадника југословенске краљевске војске у отаџбини,сабрани овдје у Горњем Заостру у слободним српским планинама.

Захтијевамо од Скупштине, Владе Црне Горе и осталих
државних органа Црне Горе да прихвате нашу руку помирења и да
Влада Душка Марковића дозволи подизање споменика комаданту вођи
наших предака војводи Павлу Ђуришићу страдалом од усташа у Другом
свјетском рату.

До данашњих дана се ствара лажна слика о многим догађајима Другог
свјетског рата као о устанку јула 1941. године у Црној Гори. Устанак у Црној
Гори букнуо је 13. јула 1941. године и није избио из револуционарно-
класних побуда, већ је то био општенародни бунт против намере Италије да
Црну Гору одвоји од осталих дјелова Српскога нароода уз помоћ
црногорских сепаратиста. Повод за устанак била је Петровданска скупштина.
Током јула мјесеца ослобођен је велики дио Црне Горе. Устанком су руководили официри, угледни људи и народни прваци касније комаданти ЈВуО: Ђорђије Лашић, Бајо Станишић, Павле Ђуришић, Никола Кусовац и други.

Подсјећамо јавност да нема европских интеграција без братског помирења међу нама, јер давно су наши преци рекли „ко неће брата за брата тај хоће туђина за господара“.

Тражимо већ годинама а и ове године понављамо да се и стратишта у Црној Гори обиљеже на достојан начин, јер се то већ двије деценије чини у Словенији. Црна Гора мора извршити ревизију неких историјских чињеница и аргумената везаних за братоубилачки рат и равноправно третирати и партизански и четнички покрет, јер су оба покрета били антифашистички, а то су учиниле и неке сусједне земље какав је случај у Србији.

Зато се са правом питамо зашто нико није одговарао за злочине
почињене у тзв. лијевим скретањима; и у Словенији над заробљеницима
1945. године.

Треба и овдје цитирати ријечи академика Матије Бећковића: „Да би бездан братоубилаштва био погубнији и наказнији, нема ни једне куће у Црној Гори чији укућани нису припадали и једној и другој страни и ни једне породице која није подељена на две: нашу и њину. Нема ни једног вође у обе војске који није имао сроднике на противничкој страни. Можда су баш зато те стране једна другу тако бездушно порицале и оцрњивале, а једна мајка рађала два брата, два душманина и
непомирљива противника. Па и дан-дањи, како сведочи и ова књига, има породица које учествују у прикривању истине кријући сроднике пале на другој страни. Од једног истог народа направљена су два, који се један другог одричу и од којих је један оличење сваког добра, а други сваког зла“.

Зато, ми потомци невино страдалих припадника Југословенске војске у отаџбини, захтијевамо од Скупштине, Владе и државних органа Црне Горе да се придружи друштву развијених демократских земаља, те да жртвама злочина тоталитарног комунистичког режима у Црној Гори, које су још живе или њиховим породицама, изрази искрено жаљење, разумијевање и признање за њихове претрпљене патње и
истовремено отвори процес одговорности и наредбодаваца и извршилаца наведених злочина.

И ове године се сјећамо ослобођења Берана од стране Италијанског окупатора чију је стратегио ослобођења осмислио војвода Павле Ђуришић, што му признају и комунистички руководиоци Ђоко Пајковић и Радивоје Вукићевић у својим књигама.

Данас се сјећамо стијељања комаданта Југословенске војске у отаџбини ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића, којега је Виши суд у Београду огласио невиним, а тим чином су оглашени невини и сви припадници ЈВуО, па и комадант Лимских четничких одреда војвода и комадант Црне Горе ЈВуО војвода Павле Ђуришић, који је ослободио Беране 18. Јула 1941. а послије тога је одржана 21. Јулска скупштина у Беранама, прва те врсте у окупираној Југославији и Европи, а тај датум се слави као дан општине Беране.

Ми, потомци страдалих припадника југословенске војске у отаџбини, захтијевамо од Владе – премијера Душка Марковића, да сходно демократским стандардима који важе у свим земљама демократије, гдје је свима дозвољено право на гроб и споменик да омогући подизање споменика војводи Павлу Ђуришићу, жртви усташког терора и комаданту Тринаестојулског устанка у Беранском крају 1941. године, овдје у Горњем Заостру код Берана и у Беранама, јер је дан устанка 13. јул државни празник. Изградњом споменика у Беранама отклонила би се неправда која је више од седамдесет година нанесена овој неспорно значајној историјској личности, а свим
припадницима југословенске војске у отаџбини из Црне Горе подигао заслужен споменик након седамдесет година од њихове погибије.

Овдје ћемо цитирати ријечи Високопреосвећеног митрополита Црногорско –приморског Амфилохија који каже: „Покрет отпора у Црној Гори против окупатора од самог почетка расцијепио на онај назван ‘национално-четнички’, и други ‘партизанско-комунистички’. Када би се пак сабрао коначан број пострадалих у Црној Гори у току Другог свјетског рата у борби с Италијанима и Њемцима и оних погинулих у узајамном истријебљивању и уништавању, несумњиво би се показао да је број ових других неупоредиво већи. Та страшна чињеница постаје утолико очевиднија уколико бива сагледана у свјетлости свега онога
што се догодило када су комунисти (1944) преузели власт, како у Црној Гори, тако и у цијелој ондашњој Југославији. Црна Гора и ратна и послијератна црногорска стварност заузимају изузетно мјесто у свеукупној ондашњој југословенској драми. Комунистичко истребљивање (‘ликвидирање’) идеолошких противника, под видом ‘издајника’, ‘петоколонаша’, врхуни управо у масовном уништењу,
без суда и пресуде, одступивше на ‘зли пут’, војничке, интелектуалне и
духовне елите Црне Горе са бројним престрављеним народом.“

Понављамо и ове године као и протеклих година да свијест о историјским збивањима, један је од предуслова да се избјегну слични злочини у будућности између браће. Јер осуда почињених злочина треба да игра важну улогу у едукацији младих нараштаја, а јасан став према прошлости може представљати добру препоруку за будућа покољења.

Ријечи владике Рада нас опомињу на то: „Покољења дјела суде
шта је чије дају свјема“.

Ми, потомци невино страдалих припадника југословенске војске у отаџбини, поносни смо на своје претке који су се борили за крст часни и слободу златну, за краља и отаџбину! И били антифашистички орјентисани! За братску слогу и братско помирење!“

34 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ovakve inicijative idu na ruku DPS-u . DF pojedinačnim istupima nekih članova daju za pravo optužbama Demokrata da DF radi za DPS.

  • 0
   0

   Ka ne daju.Nije Kiko obican clan no clan GO NSD i predsjednik skupstine Berane.Kiko ima pravo da daje ovakve predloge.On je magistar ili doktor istorije i jos bi trebao da pita u Novu moze li da izda saopstenje.Samo ti Kiko radi ovako i ne boj se.Pavle je junak bio i treba mu dici spomenik.Ada sta.

 2. 0
  0

  E sad ce da se dignu Montenegrini sa pricom o cetnicima. Da bi se ideja realizovala, treba im reci da se dize spomenik Anti Pavelicu, a postaviti kip Pavla Djurisica. To bi sigurno „upalilo“.

  • 0
   0

   Hahahahahaha.E to bi 😊😊😊😊Crkoh od smijeha.Mada Antu ce osvanut nedje u sred Pg koliko se vole.To je tu i nidje vise.Sad vise vole Hrvate od sebe.

 3. 0
  0

  Bravo , a oce li mu na spomenik biti uklesan Zeljezni kriz sto ga njemacki fasisti odlikovase novembra 1944 ?
  Stavite mu na spomenik onu sliku sa Pircijom Birolije .

 4. 0
  0

  Ooooo ćetnici , želja će ve biti !
  Crnogorski narod neće podizati spomenike domaćim izdajnicima , koljačima nejači i fašistima , no se smirite ljepše vi je .

  • 0
   0

   da nas nećeš ti smirivat Mašane. Podji ti u tuze plav i ulcinj pa tamo smiruj ako ti basta, no se batali ti riškanja i špijunaže po srpskim novinama. SRBIN

  • 0
   0

   Масја, домаћи издајници су махом у власти. Распитај се мало и за ове твоје са сјевероистокашта су радили у рату и какве заслуге сада уживају. Павле је за све њих био господин.

  • 0
   0

   Poslije Pavla mogu podići spomenike i ostalim koljačima, ubicama svog nevinog naroda – Paveliću, Musoliniju, Biroliju, Draži i njihovom vrhovnom vođi Hitleru.

  • 0
   0

   Vuśa care , nešto mi najmilije ovđe sa vama ćetnicima komendijati , ko će koga ka’ svoj svoga , što bi se ja zanimao za ustaše i mudžahedine kad imam ovđe njigove ideološke blizance ćetnike , neka se snjima zanimaju urbani , građanski , antifašistički opredjeljeni hrvati i muslimani , a ja kao pravoslavni crnogorac iz śevernijeh crnogorskih plemena malo ću ćakulati sa vama ćetnicima , što ste od skoro postali velji srbi , a do skoro bijaste skromni crnogorci ?
   Zbilja , što bi te pređoste u velje srbe objednom ?
   Inat , sržba , propaganda , lakovjernost … što bi Vuśa te se posrbiste ?
   Sad vi ni ovi zločinci valjaju , ka’ ovi Ðurišić koljač nejači , no ga stiže Božja pravda !

   • 0
    0

    Pun si rupa i kontradiktornosti i sam sebi skaces u stomak, konstantno. A ne mozes drukce s obzirom na idologiju koju zastupas. Kao adzo i ostale vedete crveno hrvacke neocrnogorske.
    Mi smo na krv i noz bili sa tima koje nam ti nameces za bliznad. I nijesmo mi od juce velji srbi vec od vajkada. Ti si taj koji je prevjerijo. Srbin se ne moze posrbit. A nejac i to domacu je satiro velji vojvoda mirko. Reci mi masjo jednog znacajnijeg crnogorca a da nije srbin. I reci brate koje to pleme stalno spominjes, sto ga tajis ko zmija noge

    • 0
     0

     Vuśa care , prvo nijesmo ti mi „crveni hrvati“ , no čisti Dukljani !
     Drugo , kako ste bili „krv i nož“ sa ustašama a na Neretvu zajedno protiv partizana ?
     Još su sr lentrali u kafanu đe pijete zajedno , vele nijeste dali ustašama turu pića platiti , bolje su vas talijani plaćali .
     I zbilja , liše Lijevče polja , koja je to bila bitka između ćetnika i ustaša ?
     I ćetnici i ustaše su uglavnom ubijali nejač , žene , đecu i starce , pa zajedno ste i bježali ka Bjelburgnu 45 , to ti je isto suštinski samo je značka i stajling drugačiji .
     Srećom , današnja Crna Gora je većinski antifašistička , moj Vuśane dobri .

 5. 0
  0

  Cetnicki sam unuk sa obje strane, i oba djeda su mi stizala do zidanog mosta. Zivot im je spasila okolnost sto su kao maloljetni stupili u cetnike. Ali mislim da su cetnici malcice precjenjeni kod nas srba. Valjda zato sto nemamo za sta bolje da se uvatimo iz tog vakta. Da su bili bolji, slozniji i organizovaniji vise bi im narod vjerovao i ne bi dobar dio isao kod partizana. I ne bi obrsili kako su. Kao licnost koja je bila jedan od nosilaca ustanka i oslobodioca berana i zastitnik srbskog naroda koji je bio napadnut na svojoj zemlji od muslimana i ustasa zasluzuje paznju pa i skromnik. Ali meni je vise stalo da se objelodane komunisticka zlodjela i da se njihovi pojedini spomenici i nazivi ukinu. Kako li je gornjepoljcima niksickim kad na skver ugledaju savu kovacevica i radoja dakica koji su jame punili njihovim predcima. Divno li je vidjet spomenincinu sa petokrakom na vrhu na ulaz u zupski manastir. Na mjestu dje se apsulutno nista nije desilo vezano za komuniste vec je tu samo da kontrira krstu.

 6. 0
  0

  Svaka inicijativa koja ce, u konacnom, prouzrokovati trajnu stetu za cetnike, zasluzuje da bude podrzana. To je civilizacijska duznost.

  • 0
   0

   Pavle Đurišič zna se ko je bijo,zločinac koji je po naredbi vođe zločinaca Draže Mihajloviča izvršijo pokolj Bošnjaka Muslimana civila žena i dece od Bijelog Polja do Foče i to je junak zločinac nad civilima Pavle Zločo Đurišič!!!!!!!!!!!

   • 0
    0

    Zeče đe si care , jeste li oplakali čiča Dražu , vele potonje riječi su mu bile pozdravte mi Grbljane .
    A viđi , što ovome koljaču Đurišiću ne podignete spomenik neđe u Srbiju ili RS , ovđe ga neće sunca gledati .
    Ko još normalan podiže spomenik ubici žena , đece i staraca , eto kakvi vam je heroj ha , ha , ha .
    Antifašistička , građanska , slobodna Crna Gora neće podizati spomenike domaćim izdajnicima , ratnim zločincima i fašistima .
    Pozdrav Zekane moj dobri .

    • 0
     0

     Podizu ovi tvoji, nijesi u toku? Po sred titosmrada veljem mirku
     Koljacu nejaci i rusitelju crkava
     I sto se stidis tog plemena, a stalno ga spominjes
     Gukni tico prepelico
     I tako mi vaseg antifasizma slobode i gradjanstine
     Prs obraza i stida nemas
     Kad ja vise komentarisao tvoju glupost i bezobrazluk pljuni me po sred nosa
     Nista robo sintetiko

 7. 0
  0

  Pavle je čuvao srpski narod od vašega Osmana Rastodera, a ti dobro znaš šta je njegova milicija i handžar divizija radila po sjeveru a znamo i mi.

  • 0
   0

   A šta ti je to uradio taj Osman Rastoder; jel nešto makar malo slično onome što je uradIo Pavle?
   A Handžar divizija je nastala tek poslije Pavlovih zločina u istočnoj Bosni!

   • 0
    0

    Mula Osman Rastoder je bio najveći zločinac iz Bihora. Njegova jedinica Muslimanske milicije palila je i ubijala starce, žene i djecu po selima Police, a sa svojom jedinicom je učestvovao, u sastavu albanske Skenderbeg divizije, u velikom zločinu nad srpskim narodom u Velici i Gornjem Polimlju 28. jula 1944. godine, kada su za nepuna dva sata poubijali i masakrirali preko pet stotina mučenika!

 8. 0
  0

  Znamo i mi Bošnjaci u Sandžak i Novi Pazar za zli plan zlih četnika Draže Mihajloviča i Pavla Đurišiča za etničko plansko uništavanje Bošnjaka u Sandžak,i to dobro mi Bošnjaci Sandžaka i Novog Pazara znamo i zbog toga smo organizovali Muslimansku Policiju po Novom Pazaru i Sandžaku da odbranimo Sandžak i Bošnjake od zlih zločinaca četnika Pavla Đurišiča i Draže Mihajloviča!!!!!!!!

  • 0
   0

   Kako neko iz novog pazara moze biti bosnjak, ili iz bara? Boanjaci su bosanci, to svaka vrana zna. Od sestog vijeka!? Pa batice ti si sampion! Niko krupno ka turcin ne laze
   Takva vam je sva istina
   Zarobio sebe u tudjina
   Vuca se odole
   I stvarno, moga bi tavan po spremit

 9. 0
  0

  Postojavali su još od 6 vijeka Bošnjaci Muslimani Sandžaklije Novopazarci i tu smo vijekovima,a vi četnici nemojte više krit vaše zločine i zločince nekakvim lažnim podacima istorije!!!!!!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here