Насловна Политика Киковић: Придржавамо смо се демократских начела и принципа Пословника

Киковић: Придржавамо смо се демократских начела и принципа Пословника

1
ПОДИЈЕЛИ

Поводом завршене XIV сједнице Скупштине општине Беране, одржане 22. децембра 2016. године, на којој су између осталог усвојени: Одлука о измјенама и допунама, Одлука о буџету Општине Беране за 2016. годину и Одлука о буџету Општине Беране за 2017. годину, појавила су се различита тумачења у вези резултата гласања, како на самој сједници, тако и у саопштењу ДПС-а, саопштио је данас предсједник Скупштине овог града Горан Киковић. 

Овим путем одбацујемо све злонамјерне изјаве и тумачења, а држећи се следећих чињеница. Пословником Скупштине општине Беране у члану 97 је јасно и недвосмислено дефинисано како и на који начин се одлучује на сједницама Скупштине:

‘Скупштина одлучује ако сједници присуствује више од половине укупног броја одборника, а одлуку доноси већином гласова присутних одборника, ако Статутом Општине није другачије одређено’,“ навео је Киковић и додао:

„Међутим, у Статуту Општине Беране у члану 40 јасно и недвосмислено пише:

‘Скупштина може да одлучује ако сједници присуствује већина од укупног броја одборника. Скупштина доноси одлуке већином гласова присутних одборника. О доношењу Статута, одлуке о задуживању, избора и разрјешења предсједника Скупштине и предсједника Општине, одлуке о расписивању референдума, Скупштина одлучује већином гласова укупног броја одборника’ – што јасно говори да за усвајање Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о буџету Општине Беране и Одлуке о буџету Општине Беране, Статутом није прописана квалификована већина, тј. већина од укупног броја одборника, као што је прописано нпр. Статутом Подгорице,“ нагласио је предсједник Скупштине општине Беране.

Он је подсјетио да, с обзиром да је Црна Гора потписник међународних уговора, којима је прихватила супериорност међународног законодавства над домаћим,
Пословником Европске Уније, у члану 22 прописано је да „Пленарна скупштина доноси одлуку (простом већином од присутних) гласова, осим ако овим Пословником није другачије предвиђено“, наводећи да су ваљани облици гласова „за“, „против“ и „уздржан“ те да се и рачунању већине у обзир се узимају само гласови „за“ и „против“ и подсјетио на чињеницу да је и Генерална Скупштина УН, прије пар дана усвојила Резолуцију о Криму, са 70 гласова „за“, 26 „против“ и 77 „уздржаних“.

„Зато нестручна, политиканска и остала тумачења политичара и одборника који нијесу прочитали акте на која се позивају, убудуће нећемо коментарисати нити им придавати било какву пажњу.

Ми се само придржавамо демократских начела и принципа нашег Пословника, Статута и других позитивних аката. Све ово говори да су одлуке донесене на XIV сједници Скупштине општине Беране у складу са законом, статутом и пословником,“ нагласио је Горан Киковић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Kakav intelektualac.Nevjerovatno je da Nova, koja ima veliki broj glasača u Beranama, ne može da nađe bolje kadrove od ovoga i onoga Živkovića, koji su zastiđe

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here