Насловна Политика Кијеву се опет привиђају руски војници у Донбасу

Кијеву се опет привиђају руски војници у Донбасу

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Украјине Петро Порошенко, рекао је данас да се на територији његове земље налази најмање 9.000 руских војника, упозоривши да је реч о агресији и да је ситуација на истоку Украјине последњих дана веома забрињавајућа.porosenko_v_stab

„Око 9.000 војника Руске Федерације налази се на мојој територији, укључујући најмање 500 тенкова и тешке артиљерије, као и оклопних возила“, рекао је Порошенко у говору на Светском економском форуму у Давосу.

„Ако то није агресија, шта је онда агресија„, додао је Порошенко.

Порошенко је истакао да Русија мора да спроведе мировни план у пет тачака, састављен прошле године.

Прозападни украјински лидер нагласио је и да не постоји војно решење деветомесечног сукоба у којем је погинуло најмање 4.800 људи и уништио украјинску економију.

Он, међутим, инсистира, да је кључ за успостављање мира у рукама Русије.

„Решење је врло једноставно. Зауставити снабдевање оружјем. Зауставити снабдевање муницијом. Повући војску и затворити границу. Веома једноставан мировни план“, поручио је Порошенко.

ukrajina

Украјина тврди да је Русија, наводно, концентрисала дуж руско-украјинске границе више од 50 хиљада војника, који се налазе у стању потпуне борбене готовости.

Украјина и западне земље више пута су саопштавале да Русија дуж границе са Украјином довлачи војне снаге. При томе, доказе за такве тврдње још увек нико није представио. МИП РФ назвао је ове тврдње „јавним бездоказним инсинуацијама“, док је министарство одбране редовно одбацивало сличне наводе. Међународна инспекција није забележила никаква кршења од стране РФ на граници са Украјином, укључујући војне активности.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here