Насловна Политика Кесић: Лажна вијест да Трамп тражи Војску Косова

Кесић: Лажна вијест да Трамп тражи Војску Косова

0
ПОДИЈЕЛИ

Аналитичар Обрад Кесић казао је да је лажна вијест да администрација Доналда Трампа тражи да “држава“ Косово добије своју војску.

Он наводи да начин на који је у Србији представљено образложење министра одбране САД Џејмса Матиса на саслушању у Конгресу 12. јануара, а према коме прије смањења присуства снага САД на Косову домаће косовске снаге морају добити мандат за одбрану земље представља потпуно лажну слику нове спољне политике Америке.

Прво, то се представља као званични став администрације, а будући министар је то рекао док је био на саслушању, дакле, није још постао државни секретар одбране. Друго, он је говорио у контексту политике која се спроводи од стране америчке администрације у последњих више од десет година и пред члановима комитета међу којима су највећи јастребови што се тиче не само питања Косова и Срба на Балкану, него и Русије“, констатује Кесић за Спутњик.

У том контексту, додаје, подразумијева се да нови министар Матис неће да иде предалеко у најавама које су нове смјернице неке нове политике, која још није дефинисана.

На сличном становишту је и бивши амбасадор Србије у Вашингтону Иван Вујачић, који каже да је Матис, да би постао министар одбране, на сенатском комитету причао нешто што је у складу са досадашњом генералном политиком Пентагона и смањења њиховог војног присуства на другим мјестима.

Међутим, истиче Вујачић за Спутњик, будући министар одбране не води спољну политику, а ово је спољно-политичко питање.

Американци су ушли на Космет са Европљанима уз слоган ’Заједно унутра, заједно напоље‘. Значи, док год је ту присуство европских и било којих других трупа у Кфору, да ће САД остати заједно са њима“, каже Вујачић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here