Насловна Политика Керијево признање без преседана: Претерали смо са шпијунирањем

Керијево признање без преседана: Претерали смо са шпијунирањем

0
ПОДИЈЕЛИ

Dzon-KeriАмерички државни секретар Џон Кери изјавио је да је у неким случајевима америчка шпијунажа претерала, што је признање Вашингтона без преседана у уздрманим односима са Европом због масовног прислушкивања лидера и грађана.

Водећи амерички дипломата, како наводи АФП, такодје жели да убеди да такве мере, које су затегле односе са савезницима као што је на пример Немачка, неће бити поновно предузимане.

  • Уверам вас да недужни људи нису сносили никакве последице у томе, али је било покушаја да се прикупе информације – рекао је Кери укључивши се преко видео у једну конференцију у Лондону.

  • Да, у неким случајевима, отишло се предалеко. Наш председник је одлучан да се то разјасни тако да нико неће имати осећај да је злоупотребљен – казао је Кери.

Он је додао да је Вашингтон настојао да насумично пронадје начине да установи да ли је било неких претњи на које је требало да се реагује.

  • У неким случајевима, што сам рекао и ја и председник, отишло се предалеко и ми ћемо обезбедити да се то не понови убудуће – казао је Кери.

У последњих недељу дана, откако су обелодањени подаци о шпијунским активностима САД у Европи, у Вашингтону су боравили бројни високи званичници Немачке и Европске уније.

Касније ове недеље у Вашингтон ће отпутовати и шефови немачких домаћих и страних обавештајних агенција, јавио је Ројтерс.

Меркелова је раније затражила да се до краја године успостави договор САД и Берлина и Париза о нешпијунирању и обустави илегално прислушкивање америчких савезника у Европи.

Керијеве оцене, које је као транскрипт објавио Стејт департмент, дошле су као одговор на питања постављена и њему и британском државном секретару Вилијему Хејгу поводом програма надгледања који спроводи америчка влада.

„Спречили смо рушење авиона, дизање зграда у ваздух и убијања људи, јер смо на време дошли до тих планова“

Кери је већи део одговора дао правдајући потребу прикупљања података због терористичких претњи и истакао да Вашингтон није једини који то ради.

  • Многи, многи делови света били су предмет тих терористичкиих напада. Као одговор на њих, САД и друге земље раде заједно – казао је Кери.

  • Ми смо спречили рушење авиона, дизање зграда у ваздух и убијања људи, јер смо на време дошли до тих планова – истакао је Кери и критиковао неке извештаје о наводном шпијунирању које је обелоданио одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден.

  • Тако је једног дана обелодањено да се прислушкивано 70 милиона људи. Не, то се није догодило. Постоји много претеривања у неким извештајима – казао је амерички државни секретар.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here