Насловна Друштво Кековић: Неприхватљиво да узимају од сиротиње

Кековић: Неприхватљиво да узимају од сиротиње

0
ПОДИЈЕЛИ

Повећавање ставки у буџету за финансирање партија и посланика, док се на другој страни инсистира на мјерама штедње, неприхватљиво је, оцијенио је предсједник Уније слободних синдиката Црне Горе УССЦГ, Срђа кековић.

Предлогом буџета за наредну годину планирано је да Скупштина Црне Горе из буџета добије 10.337.177 еура, а да се за рад политичких партија издвоји 5.179.258 еура, што је седам одсто више у односу на издвајања за ову годину.

„Чињеница да се у буџету повећавају ставке када је у питању финансирање партија и Скупштине, односно посланика, на неки начин је ишчашена у односу на све што се ових дана збива и на мјере које Влада предлаже“, казао је Кековић агенцији МИНА.

Према његовим ријечима, на једној страни се узима од сиротиње и од народа, а на другој се додаје онима који имају.

„Дакле, то је заиста један неприхватљив моменат“, нагласио је Кековић.

Он је подсјетио да се УССЦГ противила било којем додатном захватању на терет запослених и грађана.

„Ту је и једна посебна димензија о којој смо говорили и када је била у току израда Закона о зарадама запослених у јавном сектору, а то је чињеница да функционери имају могућност да, након престанка мандата, још годину уживају бенефите, односно да примају зараде које су и примали током мандата“, навео је Кековић.

Било је, како је навео, чак и покушаја да се тај период повећа на двије године, „а они који су три године пред пензијом имају право све три године да их добијају“.

„Ми смо тражили да се то укине или да се сведе на период од три или шест мјесеци, што није прихваћено“, додао је Кековић.

Посебно је, сматра он, важна чињеница да постоји велика могућност злоупотребе тог института, јер се на одређеним позицијама људи могу ротирати за кратко вријеме, и након тог ротирања уживају права и привилегије на терет грађана и буџета.

„То је непримјерено, јер наше колеге које добијају отказе кроз технолошке и економске вишкове, добијају три просјечне зараде за прекид уговора о раду, а то је неупоредиво мање него што добијају функционери који имају добар статус, зараде и могућност да у перспективи нађу ново мјесто на тржишту рада“, нагласио је Кековић.

Како је навео, у УССЦГ су Закон о зарадама запослених у јавном сектору назвали функционерским законом.

„Јер, суштина цијелог тог закона се потпуно изродила. Он је требало да учини њихове зараде видљивијим, и кренуло се од те димензије, а на крају се то потпуно претворило у сушту супротност“, казао је Кековић.

Он је нагласио да је тај закон неопходно хитно мијењати.

„И то се очекује већ почетком наредне године, што нам је речено и у разговору са новим премијером“, казао је Кековић.

Према његовим ријечима, када тај процес крене, УССЦГ ће бити на истом становишту да према свима треба да буду исти аршини.

„Зашто би неко, ко је иначе повлашћен као функционер, имао повлашћенију позицију од свих нас осталих запослених у тренутку када му престаје радни однос“, додао је Кековић.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here