Насловна Друштво У Подгорици и Београду исте дијагнозе за обољеле бебе

У Подгорици и Београду исте дијагнозе за обољеле бебе

0
ПОДИЈЕЛИ

Београдски Института за мајку и дијете ИМД „др Вукан Чупић“ конзилијумом је утврдио да  је добро опште стање код све четири бебе из Бијелог Поља. Та установа није дала другачије дијагнозе у односу на оне постављене у Институту за болести дјеце Клиничког центра Црне Горе, а нема разлике ни у препорукама за даље праћење ове дјеце, саопштено је из Клиничког центра Црне Горе КЦЦГ.

У КЦЦГ-у су реаговали поводом медијских навода о лијечењу беба из Бијелог Поља, у којима се истиче да је београдски Институт утврдио да је једна од четири бебе имала зачетак менингитиса, а да ће двије морати на физикалну терапију.
kccg
“Ради правилног информисања јавности сматрамо да је неке паушалне наводе из штампе, дате без увида у медицинску документацију из Београда, потребно појаснити, јер се на овај начин врши додатно узнемиравање јавности и стварање неаргументованог неповјерења у здравствени систем Црне Горе. Увидом у Отпусне листе из Института за мајку и дијете „др Вукан Чупић“ у Беодраду, а по обављеном конзилијарном прегледу, потврђено је добро опште стање код све прегледане одојчади. Нема промјена у дијагнозама које су дате током овог прегледа у односу на дијагнозе постављене у Институту за болести дјеце КЦЦГ, а такође нема разлике у препорукама за даље праћење ове дјеце”, наводи се у реаговању КЦЦГ-а.

 У Клиничком центру истичу, да је спомињање менингитиса, без основа јер на отпусним листама из Београда нема дијагнозе те болести.

Као и у Београду, на првом контролном прегледу у ИБД-у, за сву ову дјецу је дата препорука за физикалну терапију. Препорука за спровођење физикалне терапије је уобичајена за сву новорођенчад са проблемима у овом узрасту, а неопходна је код новорођенчади са конгениталним хипертонусом, што је случај код два новорођенчета”, наводи се у реаговању.

На конзилијарном прегледу у ИМД, како се наводи, није код беба установљена ниједна компликација новорођеначке сепсе и спроведеног лијечења у Центру за неонатологију ИБД КЦЦГ.

Урођени хипертонус и незрела очна макула захтијевају даље праћење и не доводе се у везу са прележаном сепсом у новорођеначком узрасту, закључено је у реаговању.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here