Насловна Политика Катнић прије изручења мора доставити доказе

Катнић прије изручења мора доставити доказе

5
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора ће Србији морати да достави доказе против Немање Ристића и Предрага Богићевића прије њиховог евентуалног хапшења и изручења.

Према тамошњем закону, уколико Ристић и Богићевић буду ухапшени по црногорској потјерници, српски правосудни органи ће тражити да им се доставе докази против њих двојице, након чега ће се изјаснити суд и Министарство правде Србије.

Слична правна ситуација била је прије пар година када су у Црној Гори, по потјерници Србије, ухапшени Горан Соковић и Дејан Шекуларац, који се терете да су припадници клана Дарка Шарића. Тада је Црна Гора тражила да им Србија достави доказе против њих двојице, како би били изручени, али пошто су они то одбили, црногорске власти су одмах пустиле из притвора Соковића и Шекуларца и они нијесу изручени.

Црногорски правосудни органи расписали су потјерницу за руским држављанима Едуардом Широковом (46) и Владимиром Поповом (36), као и за Немањом Ристићем (43) из Београда и Предрагом Богићевићем (47) из Крагујевца. Они се потражују због сумње да су, наводно, починили кривична дјела покушај тероризма.

Србија и Црна Гора имају уговор о изручењу сопствених држављана, који су двије земље потписале још 2013. године, који предвиђа испуњавање одређених законских услова. Уколико Ристић и Богићевић буду ухапшени у Србији, надлежни суд ће, како преносе београдски медији, одлучивати најприје да ли ће им бити одређен притвор. Ако Црна Гора у међувремену достави замолницу за њихово изручење, она мора бити поткријепљена списима из предмета, односно доказима којима тужилаштво Црне Горе располаже. Након тога, о томе ће се изјашњавати суд, који треба да утврди да ли су испуњене претпоставке за изручење. Уколико се све претпоставке за изручење испуне, коначну одлуку донијеће министар правде Србије.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да Србија никога не штити и да ће поступати по Интерполовој потјерници.

karikatura24102016Слична ситуација око изручења десила се 2010. године, када су по потјерници Србије у Црној Гори ухапшени Горан Соковић и Дејан Шекуларац. Српска полиција их је потраживала због сумње да су организовали шверц кокаина из Уругваја преко луке Бар у Србију, Албанију, Италију и земље западне Европе.

Иако је Србија тражила њихово изручење, до тога није дошло јер је Црна Гора захтијевала да им се уз замолницу за њихову екстрадицију доставе и докази против њих двојице. Истражни судија Вишег суда у Подгорици Мирослав Башовић тада је укинуо притвор Шекуларцу и Соковићу, након што га је тадашњи специјални тужилац за борбу против организованог криминала Ђурђина Нина Ивановић обавијестила да не постоји законски основ да се против њих двојице покрене кривични поступак у Црној Гори и да Србија није доставила доказе.

У наредби за спровођење истраге Специјалног тужилаштва везано за аферу „државни удар наводи се да су Широков и Попов организатори терористичке групације и да су се неколико пута у Русији састајали са Александром Синђелићем, сада свједоком сарадником.

Њему су, наводно, дали најмање 200.000 евра за набавку наоружања и опреме, али и за формирање групе за терористичку акцију, планирану за 16. октобар 2016. године, по завршетку гласања на парламентарним изборима у Црној Гори. Према тврдњама специјалног тужиоца Миливоја Катнића, планирали су да ухапсе, па потом и ликвидирају Мила Ђукановића. Осим тих тврдњи, Катнић досад није понудио ниједан материјални доказ за своје тврдње, а оружје, које је требало да буде коришћено у тој акцији, уништио је Мирко Велимировић, по сопственом признању, али без конкретних материјалних доказа којим би потврдио да је тачна та његова тврдња.

Ристић: Црногорско тужилаштво је криминално

Након што је озваничена Интерполова међународна потјерница за Немањом Ристићем, он је београдским медијима казао да је спреман да раскринка налогодавце и сценаристе ове ујдурме.

„Спреман сам да одговорим на сва питања српским властима, али не и криминално корумпираној организацији која себе назива црногорским тужилаштвом“, казао је Ристић.

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  He , he , pa naravno da mora imati dokaze , ne zove ove ćetnike na svadbu , no da odgovaraju za zločinačko udruživanje i rušenje pravnog poretka .
  A dokaza ne fali , sve je to brat Vučić poslao !

  Vele da je onaj Jovanović otkrio ko je komandant iz demokratičerskog fronta ?

 2. 0
  0

  ….
  A dokaza ne fali , sve je to brat Vučić poslao !

  sve ce biti kako Maraslija iz Beogrda kaze .,do jedne ure,a poslije toga svileni gajtan Masa

 3. 0
  0

  Srbija se ubi da bi se dodvorila Evropskoj Uniji a ovamo da ne postupi po Interpolovoj Međunarodnoj Poćernici!? Aaajdeee…? Hi, hi, hi…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here