Насловна Политика Каталонски националисти планирају отцепљење 2017.

Каталонски националисти планирају отцепљење 2017.

0
ПОДИЈЕЛИ

Каталонске националистичке партије и удружења сачинили су мапу пута којом се предвиђа отцепљење од Шпаније 2017. године, уколико покрети за независност однесу победу на регионалним изборима у септембру.

Katalonija-2

Избори ће „послужити као правни механизам за утврђивање воље народа Каталоније“, наводи се у споразуму две водеће каталонске националистичке партије и неколико удружења објављеном у понедељак, пренео је АФП.

Уколико кандидати странака које се залажу за независност однесу победу, биће донет нови устав и успостављене инсистуције, које ће бити база за будућу државу, наводи се у мапи пута. „Процес националне транзиције ка декларацији нове каталонске државе или републике почеће после избора 27. септембра и кулминираће најдаље после 18 месеци“, стоји у тексту.

У плану се позива на „обавезни референдум о тексту устава“, након чега следе парламентарни избори и преговори како би се утврдио „нови однос“ Каталоније са Шпанијом и Европском унијом.

Током симболичног референдума о независности, одржаног у новембру прошле године, који је проглашен неуставним, само 1,9 милиона од 6,3 милиона бирача у Каталонији изјаснило се за отцепљење те регије од Шпаније, подсетила је француска агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here