Насловна Друштво ,,Карта“ се сродила са читаоцима

,,Карта“ се сродила са читаоцима

0
ПОДИЈЕЛИ

Дјело ,,Карта у једном смјеру“, већ сада, жанровски, у разговорном дискурсу, зовемо само ,,Картом“ што је знак да се књига сродила са нама и да смо се ми сродили са њом као њени читаоци.

karta

Овај књижевни текст настао је несумњиво донекле инспирисан древном мишљу да је умјетност сажимања некада једнака умјетности писања – казао је између осталог проф. Радоје Фемић на представљању књиге ,,Карта у једном смјеру“ Александра Обрадовића у књижари Матице српске.

Фемић је додао да је дјело жанровски усложњено, те да га је са тог аспекта тешко дефинисати, што иницира потребу нас као читалаца да се више ангажујемо у процесу декодирања слојевитих значења.

„Приповједачка стратегија је изграђена на тај начин да не постоји повлашћен књижевни јунак, већ постоји више књижевних јунака који имају по једну дионицу наративног материјала чији су носиоци и кроз тај начин сагледавамо њихове карактерне особине – казао је Фемић. Додаје да је основна мисао која је идеја водиља романа, садржана у самом наслову, те да афирмише у литерарном смислу метафору пута, односно кретања, која активира симболику напредовања.

„Из Обрадовићевог текста, а то морамо примијетити, избија ерудиција и једна густа интертекстуална премреженост и апсолутна упућеност аутора у ствари од литературе – казао је Фемић.
karta2
О Обрадовићевој књизи говорио је и проф. Бојан Рајевић.

„Роман ,,Карта у једном смјеру“ има једну фину дозу ангажованости која се састоји у томе да он судбину коју чини лајт мотивом посматра као друштвено условљен феномен – казао је Рајевић. Додао је да у роману постоји упућивање на догађаје из деведесетих, ратове, инфлацију, те да роман у доброј мјери третира наше вријеме као још увијек послијератно.
karta4
„На крају имамо и упућивање на нашу савремену збиљу која се такође показује као врло моћна да обликује наше судбине. Врло брзо сам прочитао овај роман јер се заиста ради о штиву које вас не пушта да га испустите из руку док заиста не дођете до краја – закључио је Рајевић.

Модератор вечери био је проф. Милорад Дурутовић који је такође изнио одређене импресије о дјелу.

„Рекао бих да ова књига инклинира ка нечему што ми називамо ,,магични реализам“. Такође, ова књига посједује неке елементе фантастике, а то је жанр у коме се Обрадовић раније опробао. Волио бих да се ова књига преради, адаптира или приреди у један облик филмског сценарија, синопсиса, па да некада и погледамо филм – казао је Дурутовић.
karta3
Накор ријечи захвалности, аутор је прочитао одломак из своје књиге.

Питање ,,младог“ аутора

„Чим сам означио да се ради о младом аутор, имам потребу да се оградим од оне критичарске праксе која тај биографски моменат узима као вредносни суд и који по ,,дифолту“ сматра да је неки аутор, који је на почетку своје каријере, лошији од оних који стварају дуже. На жалост, таква је пракса завладала у нашем друштву, а читање књиге ,,Карта у једном смјеру“ увјерила ме је у наивност таквог гледања на ствари. Године једног аутора само су биографски податак и ништа више, а да се на основу тога може процјењивати књижевно дјело мишљење је само оних критичара који су видјели да није баш профитабилно хвалити почетнике, осим ако ти почетници нијесу у том статусу тридесет, четрдесет или педесет година – казао је Бојан Рајевић.

За Дан: А.ЋУКОВИЋ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here