Насловна Поглед Карпентер: НАТО тренутно не може успешно да брани територију својих чланица

Карпентер: НАТО тренутно не може успешно да брани територију својих чланица

0
ПОДИЈЕЛИ

Помоћник заменика министра одбране за Русију, Украјину и Евроазију Мајкл Карпентер потврдио је фебруарску анализу корпорације „Ранд“ која тврди да би руским трупама било довољно највише 60 часова да стигну до престоница Естоније и Летоније.

Нисам у току да смо напреднији сада него у време објављивања извештаја“, рекао је Карпентер на састанку Одбора за спољне односе америчког Сената, „али сам сигуран да ћемо то бити до краја 2017, када будемо имали додатне снажне оклопне борбене бригаде на источном крилу пакта“.

У извештају се закључује да онако како је НАТО тренутно размештен он не може успешно да брани територију својих најизложенијих чланица и позива се на распоређивање отприлике седам бригада на Балтику.

Карпентер је додао да Пакт ради на јачању одбрамбених положаја у Источној Европи, али да Русија има географску предност.

„Русија очигледно има предност у растојању и времену уколико би одлучила да буде агресор у Балтичким земљама“, навео је он и додао: „Ми настојимо да прерасподелимо снаге, заједно са војном опремом, да бисмо могли боље да спречимо руску агресију.

Пољска и друге НАТО чланице почеле су у понедељак десетодневне војне вежбе, најскупље у Источној Европи од Хладног рата. Истовремено, Русија нагомилава своје оружане снаге у близини Украјине и упозорила је на било какво повећање присуства НАТО-а у близини својих граница.

У јулу ће се земље-чланице НАТО-а састати на самиту у Варшави, где ће „одлучити о појачавању механизама одвраћања и одбране НАТО-а и појачању напора за пројектовање стабилности ван својих граница“, наводи се у изјави за медије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here