Насловна Друштво Караџић: Настављам рад свога претка Вука

Караџић: Настављам рад свога претка Вука

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражио је од Хашког трибунала да му омогући да ради на правилном изговору српског језика, који је, како је рекао, реформисао његов предак Вук Караџић.

Netherlands War Crimes Karadzic

Караџић, оптужен за геноцид над несрбима у БиХ, у судском притвору очекује пресуду, која би по најавама из Трибунала требало да буде изречена у октобру ове године, преноси Бета.

На данашњој расправи о стању у процесу, Караџић је, подсећајући да је по професији не само лекар, него и писац, затражио да му буде омогућен приступ интернету и уређају за аудио снимање.

„Хтео бих да радим на језику. Српски језик је, иначе, реформисан од мог претка, у мојој породици, и има јако много ствари које треба да урадим да би се тај језик правилно изговарао“, казао је Караџић.

Навео је да намерава да „сними изговор српског језика. Ту има 400 речи, а код кoнјугација и деклинација… око два милиона речи би требало изговорити и снимити“, додао је Караџић.

Караџић је рекао и да, у истом циљу, „има потребу да ради с интернетом“, прихватајући да му буде ограничено слање, али не и „пријем материјала“.

Назначио је да „притвор не сме има казнени карактер“.

„Ако бих ја овде провео 12 година, као доктор (Војислав) Шешељ, без могућности да будем професионално жив, то су страховите казнене мере које нису за цивилизовани свет“, рекао је Караџић.

Говорећи о свом здравственом стању, Караџић је упозорио да је оно „погоршано… порастом шећера у крви“, али да је то, за сада, акутан проблем.

„Ја сам био потпуно, перфектно здрав. Први резултати су били савршени, а после све гори… Последице тога ће се тек видети. Ја још могу да радим, интелектуално и све друго, али није добро“, нагласио је Караџић.

Напоменуо је да „систем притвора УН производи болест код многих људи“ у притвору у којем је дошло до „експлозије малигних обољења“, која је „можда и у вези са материјалом од којег су објекти грађени“ и позвао Трибунал да то „истражи“.

Караџић је „катастрофом“ назвао то што притвореници добијају смрзнуте оброке који се подгревају у микроталасним пећницама.

Бивши лидер Срба у БиХ протестовао је и што се особе које Трибунал правоснажно осуди упућују на издржавање казне у „бивше комунистичке земље, Естонију и друге, где су затворски услови, у истој ЕУ, тако драстично различити“.

„То су све професионалци, угледни људи. Сви они су уверени да су невини. Цео српски народ је уверен да су невини. Требало би да служе у својој земљи или у најнапреднијим европским земљама. Јер, то доприноси горчини српског народа“, рекао је Караџић.

Председавајући судија Огон Квон упутио је Караџића да сва та питања размотри с управом притвора у Схевенингену, напомињући да ће се расправно веће њима позабавити „ако буде потребно“, односно ако се покаже да су права оптуженог нарушена.

Караџић је у притвору од јула 2008. када је био ухапшен у Београду, а суђење је почело 2009. и окончано је прошле године.

Тужиоци су, у завршној речи, прошлог октобра, затражили да Караџић буде проглашен кривим и осуђен на доживотни затвор.

Караџић је тврдио да, током суђења, његова кривица није била доказана и затражио је да буде ослобођен.

Оптужница Караџића терети за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here