Насловна Политика Карачи: Демонстрације због карикатура

Карачи: Демонстрације због карикатура

0
ПОДИЈЕЛИ

Према извјештају британске агенције, приближно 200 демонстраната сукобило се са полицијом, засипајући их каменицама и пуцајући након што је полиција испалила сузавац и употријебила водене топове

карачи

Најмање једна особа је повријеђена када је пакистанска полиција употријебила сузавац и водене топове на демонстрацијама испред француског конзулата Карачију.

Према извјештају британске агенције, приближно 200 демонстраната сукобило се са полицијом, засипајући их каменицама и пуцајући након што је полиција испалила сузавац и употријебила водене топове.

Раније је АФП јавио да је неколико исламистичких организација Пакистана најавило одржавање демонстрација у знак протеста против објављивања нове карикатуре пророка Мухамеда у француском сатиричном часопису „Шарли ебдо“, чије је сараднике једна фракција талибана назвала „поганим богохулницима“.

Према француској агенцији, очекује се учешће десетина хиљада активиста широм земље, укључујући следбенике Џамат-уд-Дава, крила забрањене милитантне групе Лашкар-е-Таиба.

Фракција пакистанских талибана Џамат-ул-Ахрар издала је саопштење у ком хвали двојицу браће нападача на „Шарли ебдо“, наводећи да су „ослободили земљу од постојања поганих богохулника“.

„Чувајте се, непријатељи ислама! Сваки омладинац Уме (муслиманске заједнице) жели да се жртвује за част Пророка“, наведено је у саопштењу.

На најновијој карикатури пророк Мухамед приказан је у сузама како држи натпис „Ја сам Шарли“, што је парола свих који се солидаришу са часописом чији су сарадници убијени 7. јануара у Паризу.

АФП наводи да су се поред протеста активиста верских партија, адвокати у провинцијама Пенџаб и Хајбер Пахтунва заложили за бојкот судских процеса да би показали њихово незадовољство због објављивања карикатуре.

Посланици пакистанске Националне скупштине (доњи дом парламента) усвојили су јуче једногласно резолуцију осуде објављивања карикатуре.

„Те карикатуре дио су завере која треба да посије семе неразумијевања између цивилизација“, наведено је у документу.

Пакистанска скупштина позвала је, такође, међународну заједницу – између осталог Организацију исламске сарадње (ОИС) и Европску унију да предузме мјере за спрјечавања таквог материјала убудуће.

После сједнице, десетине парламентараца прошле су тргом испред скупштинске зграде узвикујући „спремни смо да умремо ради пророка Мухамеда“, известио је ТАС.

У Пакистану је богохуљење кривично дјело за које је у низу случајева изречена смртна казна, наводи руска агенција, додајући да нису ријетки ни случајеви да се пакистански муслимани обрачунају због бласфемије са сународницима из мањинске хришћанске заједнице, као и да су медији више пута јавили да су осуђене убили други затвореници.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here