Насловна Политика Капетан Драган у сплитском затвору

Капетан Драган у сплитском затвору

0
ПОДИЈЕЛИ

Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, са загребачког аеродрома „Плесо“, превезен је у сплитски затвор. Суђење Васиљковићу биће поштено и правично, поручио је хрватски министар правде Орсат Миљенић. 

Splitski-zatvor

Васиљковић је из Загреба, где је претходно допутовао авионом око 11.30, у колони возила пребачен у Сплит будући да сплитско тужилаштво против њега води истрагу због ратног злочина.

Васиљковића су изручиле аустралијске власти, где живи дужи низ година.

Дејан Ђурић, један од путника из авиона, рекао је новинарима на загребачком аеродрому да многи путници нису ни приметили да је Васиљковић у авиону, као и да Капетан Драган за време лета од Франкфурта до Загреба није имао лисице на рукама и није се обраћао путницима.

Министар правде Хрватске Орсат Миљенић рекао је новинарима да је Васиљковић изручен Хрватској након девет дугих година „тешке правне борбе“, те да ће он даље бити процесуиран као сваки други окривљени.

Упитан да коментарише изјаву председника „Веритаса“ Сава Штрбца да не верује да ће Капетан Драган у Хрватској имати фер и поштено суђење, Миљенић је рекао да не жели да коментарише изјаве које долазе из државе која, како је рекао, није испунила ни минимум критеријума за отварање поглавља о правосуђу.

„Имаћу прилике, када колеге испуне минималне услове, да коментаришем то да ли је хрватско правосуђе зависно или независно. На такве изјаве се не треба освртати, али ни давати било какве коментаре“, рекао је Миљенић напоменувши да је Хрватска, као чланица ЕУ, прошла захтеван пут и прилагодила своје правосуђе највишим европским стандардима.

Истакао је да је хрватско правосуђе независно и може да ради сваки компликовани предмет, ко год да је окривљен и ко год да је жртва.

„Суђење Васиљковићу биће поштено и правично, као што су, уосталом, суђења у Хрватској, а колеге у Србији нека се баве својом земљом, нека размишљају о свом правосуђу и раде посао како треба. Ја ћу бити у прилици оцењивати њих, а не они мене“, нагласио је Миљенић.

Додао је да ово није ни прво ни последње изручење, али је важно по томе што је реч о првом случају да је Аустралија изручила свог држављанина.

„Ми смо аустралијском правосуђу захвални на сарадњи. А овај поступак ће ићи својим током. То је судски поступак и све је у рукама суда“, рекао је хрватски министар.

Милановић: Хрватска брани своје законе

Хрватски премијер Зоран Милановић рекао је да хрватска држава брани и штите своје законе, спроводи правду и да је изручење Драгана Васиљковића, једна је епизода на том путу.

Kapetan Dragan Zagreb
Милановић је нагласио наглашава да сви они који су кршили ратно право морају да стрепе да ће кад тад бити ухапшени и приведени правди, „ма како се звали и којој год застави служили“, пренела је Хина.

Иначе, Васиљковић је у Хрватској добио адвоката по службеној дужности. Капетан Драган је у екстрадиционом притвору у Сиднеју провео више од девет година, што не значи да је крив за дела ратног злочина која му се стављају на терет, а уколико буде осуђен, време проведено у притвору биће му урачунато у казну.

Васиљковић, који је у Аустралији живео под именом Даниел Снеден, ухапшен је у Перту 2006. године и од тада се налази у екстрадиционом затвору, осим периода које је провео на слободи 2009. и почетком 2010. године, након којег је, на основу одлуке Врховног суда, поново ухапшен.

Оптужница против Васиљковића

Сплитско тужилаштво сумњичи Васиљковића да је као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских јединица, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних јединица Алфа, поступао противно одредбама Женевске конвенције.

Васиљковић се терети да је током јуна и јула 1991. године у затвору на книнској тврђави, као и током фебруара 1993. у Брушкој код Бенковца мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

Сумња се и да је током јула 1991. у Глини, у договору са командантом тенковске јединице ЈНА, израдио план напада на полицијску станицу у Глини те приградско насеље Јукинац, села Горњи и Доњи Видушевац, а потом и њихово заузимање.

Током тог напада су, према наводима тужилаштва, оштећени и уништени цивилни објекти, становништво натерано на бег, пљачкана њихова имовина, те убијени и рањени цивили од којих и један страни новинар.

Накнадно је шибенско Жупанијско државно тужилаштво у Шибенику поднело захтев за проширење истраге због сумње да је одговоран за ратни злочин против заробљеника и цивила од средине 1991. и почетком 1992. на подручју Книна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here